Sveta Stolica objavila je priopćenje u kojem demantira tvrdnje bivšeg glavnog državnog revizora Svete Stolice, Libera Milonea, koji je prošlog vikenda za medije izjavio kako je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon što je, prema vlastitim riječima, pokrenuo istragu zbog mogućih ilegalnih radnji u Vatikanu.

U tekstu priopćenja koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, stoji kako je zapravo Milone taj koji se bavio protuzakonitim radnjama.

“Nažalost, Ured koji je vodio dr. Milone, prekoračivši svoje ovlasti, nezakonito je naručio istragu izvana, a koja se bavila aktivnostima privatnog života osoblja Svete Stolice.”

“Osim što je počinio zločin, ovim je korakom nepovratno osakatio iskazano mu povjerenje te je, suočen sa svojom odgovornošću, slobodno pristao na to da podnese ostavku.”

Libero Milone, koji je prije tri mjeseca bez objašnjenja napustio mjesto glavnog revizora, doveden je 2015. kako bi uveo reda u vatikanske financije.

Premda je između njega i Svete Stolice postojao dogovor o šutnji o spomenutim događajima, prošlog je vikenda Milone u razgovoru s nekoliko novinskih agencija izjavio kako je bio prisiljen odstupiti pod pritiskom optužbi nakon što je otkrio dokaze o mogućim protuzakonitim aktivnostima.

Upitan zašto je odlučio prekinuti tromjesečnu šutnju, odgovorio je: “Nisam više mogao dopuštati grupici moćnih da nagrđuju moj ugled svojim skrivenim igricama.”

“Htio sam učini nešto dobro za Crkvu, reformirati je kako su od mene i tražili, ali mi nisu dopustili”, dodao je Milone, također istaknuvši kako mu je zamjenik državnog tajnika Svete Stolice, nadbiskup Giovanni Angelo Becciu, naložio da podnese ostavku.

Povod je bila interna istraga koja je navodno utvrdila da je Libero Milone koristio svoje ovlasti kako bi špijunirao privatne živote visokih vatikanskih dužnosnika.

Bivši vatikanski revizor je pak odbacio te optužbe.

“Činjenice koje su mi podastrijete ujutro 19. lipnja bile su lažne, fabricirane. Bio sam šokiran. Pojašnjenja nisu bila nikako vjerodostojno utemeljena.”

S druge strane nadbiskup Becciu zaprijetio mu je tužbom u slučaju da ne odstupi dobrovoljno. Prema nadbiskupovim riječima, na taj su način “štitili njegovu reputaciju”.

Milone je za cijelu situaciju optužio vatikansku “staru gardu” koja, prema njegovu mišljenju, namjerno koči reforme.

“Smatram da je papa Franjo odlična osoba i da je imao najbolje namjere kad je krenuo (s reformom). No bojim se da ga je stopirala stara garda (…) koja se osjećala ugroženo kad je shvatila da bih Papi i kardinalu Parolinu mogao otkriti ono što sam vlastitim očima vidio na nekim računima.”

Nadbiskup Becciu pak kaže kako je Sveti Otac cijelo vrijeme bio upoznat s rezultatima sedmomjesečne istrage protiv Milonea, za koju šef vatikanske policije Domenico Giani tvrdi kako je pružila “snažne dokaze” protiv njega.

Tino Krvavica | Bitno.net