Foto: Zenit NA

Papa Franjo je danas prije molitve Anđeo Gospodnji objasnio smisao Isusove kušnje u pustinji i preporučio vjernicima da ga slijede kako bi razabrali njegove Riječi. Najavio je da večeras odlazi sa svojim suradnicima iz Kurije na tjedne duhovne vježbe, koje će voditi profesor moderne duhovnosti karmelićanin Bruno Secondin o temi “Služitelji i proroci živoga Boga”.

Okupljenim hodočasnicima dao je podijeliti mali molitvenik: “Čuvaj srce” s Isusovim naukom i bitnim sadržajima naše vjere kao što su sakramenti, darovi Duha Svetoga, Deset zapovijedi Božjih, kreposti I djela milosrđa. Papa smatra da će im ta knjižica pomoći pri obraćenju i duhovnom rastu, jer jedno i drugo polazi iz srca. Tu se svakog dana odigrava utakmica između dobra i zla, između mondenosti i Evanđelja, između ravnodušnosti i zajedničkih pothvata. Čovječanstvu je potrebna pravda i mir, što će postići jedino ako se cijelim srcem vrati Bogu, izvoru dobra, istaknuo je Papa i dodao kako je korizma vrijeme svakodnevne borbe između svjetovnosti i Evanđelja. Papa je pozvao vjernike da slijede Isusa bez straha i u pustinju, jer je to put koji vodi do života. Isus je tu u tjelesnoj borbi položio ispit i svladao napasnika te se pripravio za svoje poslanje. Tu se može razabrati glas Boga i napasnika. U buci vlada takva konfuzija da se te glasove ne raspoznaje. Čuju se samo površni glasovi.

U pustinji možemo zaći u dubinu, gdje se zbiva naša sudbina, život ili smrt. Božji se glas raspoznaje po njegovim riječima.Stoga Papa smatra da je vrlo važno poznavati Pisma, jer inače ne znamo odgovoriti napastima zloduha. Korizmena pustinja nam pomaže reći ne mondenosti i idolima, pomaže nam izabrati odvažne evanđeoske izbore i pojačati solidarnost prema braći. Crkva nas na početku korizme podsjeća na to, jer nam to otvara perspektivu i smisao ovog vremena, vremena duhovne borbe protiv zloduha. Dok prolazimo korizmenom pustinjom uperimo pogled na Uskrs, konačnu Isusovu pobjedu nad Zlom, nad grijehom i smrću, poručio je papa Franjo.

IKA | Bitno.net