Prigodom održavanja Generalnih kongregacija zbora kardinala, molitveno slavlje za Crkvu održano je danas poslijepodne, na Oltaru Katedre, u bazilici sv. Petra. Na molitvi, otvorenoj za laike, sudjelovali su kardinali koji ovih dana sudjeluju na Generalnim kongregacijama koje prethode konklavama. Molitvom Večernje predsjedao je kardinal Angelo Comastri, nadsvećenik vatikanske Bazilike.

Vjetar i jaka kiša nisu zaustavili brojne vjernike koji su se u molitvu za Crkvu željeli pridružiti kardinalima. U bazilici sv. Petra kardinali su moliti Svetu Krunicu i to slavna otajstva na latinskom i talijanskom jeziku. Potom, izlaganje Presvetog Sakramenta, nakon čega je slijedilo kratko klanjanje tijekom kojega su kardinali klečali. Potom molitva Večernje, te blagoslov s Presvetim koji je podijelio kardinal Angelo Comastri. U bazilici sv. Petra vladala je velika sabranost, a potreba zazvati Gospodina u ovom vremenu od bitne važnosti za život Crkve naglašena je prisutnošću vjernika, redovnika, redovnica i laika, mladih i starih. Neki su za Radio Vatikan izrekli svoje dojmove:

R. – Velikom molitvom, posebnom molitvom. U ovom trenutku moramo zazivati Duha Svetoga da rasvijetli kardinale da izaberu Papu po Kristovom srcu, ponovno onakvog kakvog smo imali.

R. – Mislim da je molitva najvažnija stvar koju moramo činiti ovih dana, ono što je Crkvu potrebno. Novom će Papi trebati molitve…

D. – Zašto ste došli ovako, u Sv. Petar, moliti s kardinalima?

R. – Jer tako se u najvećoj mjeri očituje zajedništvo koje želimo imati s Crkvom, s kardinalima…

R. – Čini mi se važnim da se kardinali i vjernici okupe na molitvu u očekivanju Konklava.

RV |  Verica Kraš Villa