Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, izjavio je kako svećenici nisu dužni uključiti žene u obred pranja nogu koji se tradicionalno odvija na Veliki četvrtak, pojasnivši kako je Papin dekret samo otvorio mogućnost sudjelovanja žena u obredu, ali ne obvezuje nikoga.

Kako prenosi Aleteia, svaki biskup ili svećenik “treba odlučiti u skladu sa svojom savjesti, te u skladu s namjerom s kojom je Gospodin uspostavio ovaj blagdan”, rekao je prefekt Kongregacije za bogoštovlje.

Kardinal Sarah pojašnjenje je uputio nakon istupa nekoliko biskupa i svećenika, poput biskupa Athanasiusa Schneidera, koji su ustvrdili kako je uključivanje žena u obred pranja nogu protivno njihovoj savjesti, pozvavši se pritom na činjenicu kako taj čin nije obvezatan.

Situacija se dodatno zakomplicirala nakon pojašnjenja dekreta In Missa in Cena Domini koje potpisuje tajnik Kongregacije za bogoštovlje, nadbiskup Arthur Roche. I dok dekret koji je izdala sama Kongregacija potvrđuje otvaranje obreda za sudjelovanje žena, u pojašnjenju to nije spomenuto, već se koristi izraz “sav Božji narod”.

Podsjećamo, papa Franjo odlučio je promijeniti rubrike Rimskoga misala vezane uz Mandatum (obred pranja nogu) na Misi večere Gospodnje, tako da odsada svećenici mogu izabrati i žene za sudjelovanje u tom obredu.

Obred pranja nogu, koji je prakticiran još u ranoj Crkvi, nekad je uključivao i žene i muškarce. Tek je 1955., nakon što je Sveti Otac Pio XII. proglasio spomenutu reformu, on postao dostupan isključivo muškarcima. Međutim i tada su postojala određena ograničenja jer, premda su žene sudjelovale u Mandatumu, činjenica je kako su žene prale noge ženama, a muškarci muškarcima.

Tino Krvavica | Bitno.net