“Istina je da Crkvu na zemlji predstavlja Kristov vikar, to jest papa, i tko god je protiv pape samim time je izvan Crkve”, rekao je prefekt Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Sarah, u intervjuu za talijanski list Corriere della Sera, odgovorivši tako na pojedine napise kojima ga se želi staviti u opoziciju papi Franji.

Povod za razgovor sa Sarahom je izdanje engleskog prijevoda njegove nove knjige “Zamalo će večer i dan je na izmaku”, koje je krajem prošlog mjeseca objavljeno u SAD-u.

Knjiga je posvećena, kako stoji na njezinim prvim stranicama, Benediktu XVI., “nenadmašnom arhitektu crkvene obnove”, papi Franji “vjernom i predanom sinu svetoga Ignacija”, te “svećenicima diljem svijeta kao zahvala” prilikom Sarahova zlatnog jubileja svećeničke službe.

Govoreći dalje o svom odnosu s papom Franjom, Sarah je istaknuo kako je “istina da mnogi pišu ne kako bi dali svjedočanstvo istine, nego kako bi ljude međusobno sukobili, kako bi narušili ljudske odnose”.

“Oni koji me stavljaju u opoziciju sa Svetim Ocem ne mogu podastrijeti nijednu moju riječ, nijedan izraz ili stav kojim bi poduprli svoje apsurdne – i rekao bih đavolske – tvrdnje”, rekao je Sarah, dodavši kako “đavao dijeli, postavlja ljude jedne protiv drugih”.

Priznavši da se Crkva našega vremena suočava s brojnim izazovima, afrički kardinal je istaknuo kako se unatoč tome “Providnost jako dobro brine za nas”, te da nem je dala papu koji je “prava osoba za svoje vrijeme”.

Sarah je, kako u razgovoru za talijanski list tako i u svojoj novoj knjizi, pozvao vjernike da se zapitaju vjeruju li da je ono što je Crkva oduvijek naučava uistinu valjano danas, stavljajući tako krizu vjere i odnosa prema sakramentima u središte krize čitave Crkve.

“Pozvani smo ponovno otkriti istinu ovog nauka i u nenadmašnim analizama Benediktove misli i u velikoj i svijetloj Franjinoj predanosti”, rekao je kardinal dodavši kako između dvojice papa postoji snažan kontinuitet.

Ivo Džeba | Bitno.net