“Ne mogu više štujeti. Ne smijem više šutjeti”, napisao je pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal Robert Sarah, u uvodnom paragrafu svoje nove knjige Zamalo će večer i dan je na izmaku, nazvanu po citatu iz evanđelja po Luki na Isusovom putu u Emaus, koja je 20. ožujka objavljena u Francuskoj.

Sarah je, kako kaže, knjigu napisao kako bi se obratio “dezorijentiranim katolicima”, koji pate od krize koju Crkva trenutno prolazi. Istaknuo je kako ne nudi strategiju za rješavanje gorućih problema poput: seksualnih zlostavljanja, relativizacije nauka, licemjerja, itd., nego upućuje na bezvremenske odgovore bez kojih bi svi naši napori bili uzaludni: dubok molitveni život, vjernost Crkvenom nauku, bratsko milosrđe i ljubav prema Petru.

Ipak, Sarah se nije libio progovoriti o “izdajnicima” koji su “ponizili Kristovu sliku prisutnu u svakom djetetu”. “Crkva prolazi kroz otajstvo bičevanja” od strane onih “koji bi je trebali voljeti i štititi”, napisao je Kardinal koji je ovu krizu nazvao, prije svega, “duhovnom krizom”, odnosno “krizom vjere” usporedivši one koji ju stvaraju s Judom Iškariotskim.

“Isus ga je pozvao poput svih ostalih apostola. Isus ga je volio! Poslao ga je da proglašava Radosnu vijest. Ali, malo po malo, Judino srce su preuzele sumnje. Počeo je dovoditi u pitanje Isusov nauk. Rekao je samom sebi: ovaj Isus je prezahtjevan i nedovoljno učinkovit”, napisao je Sarah te dodao “On je primio pričest kada su njegovi planovi već bili potpuni. To je bilo prvo svetogrdno primanje pričesti u povijesti.”

Pogreške i izdaje poput one Judine, upozorio je pročelnik Kongregacije za bogoštovlje, događaju se  danas: “Napustili smo molitvu. Zlo učinkovitog aktivizma infiltriralo se posvuda. Želimo oponašati strukturu velikih kompanija. Zaboravili smo da je samo molitva krv koja može navodniti srce Crkve”.

Kardinal se zatim okomio na pojedine teologe koji u ime “samozvanih intelektualnih stavova … dekonstruiraju dogmu i ispražnjuju moral od njegovog dubokog značenja.” “Relativizam je”, nastavio je dalje Sarah, “krinka Jude kao intelektualca. Kako se možemo iznenaditi da toliko svećenika krši svoja predanja? Umanjili smo značenje celibata, zahtijevamo pravo na privatni život, što je suprotno od svećeničkog poslanja. Neki idu toliko daleko da traže pravo na homoseksualne aktivnosti. Jedan skandal slijedi drugi, u kojega su uključeni svećenici i biskupi.”

Sarah je zatim naglasio kako “nemoralni biskupi i kardinali neće zatamniti svijetlo svjedočanstvo više od 400 000 svećenika” koji sveto i odano vrše svoju dužnost, te istaknuo kako Crkva unatoč napadima s kojima se suočava “neće umrijeti” jer je Gospodin tako obećao.

Vjernike je pozvao da se suzdrže od iskušenja da “stvari uzmu u svoje ruke” što bi dovelo do “podjele kroz kritiziranje i odvajanje”. Umjesto toga Sarah predlaže: “Dragi prijatelji, želite li Crkvu ponovno vratiti na noge? Padnite na koljena! To je jedini način! Ako učinite drugačije od toga, ono što ćete učiniti neće biti od Boga.”

Iako priznaje da su “pastiri ispunjeni pogreškama i nesavršenostima”, Kardinal upozorava da se “jedinstvo Crkve neće izgraditi kroz prijezir”. “Ako smatrate da vaši svećenici i biskupi nisu sveti, budite vi sveti za njih. Činite pokoru, postite kako biste nadomjestili pogreške i kukavičluk. To je jedini način na koji možete nositi bremena jedan drugoga”, preporučuje Sarah.

Ivo Džeba | Bitno.net