Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, održao je govor na konferenciji Sacra Liturgia koja se od 6. do 9. lipnja održava u Milanu.

Tijekom svog govora, kako prenosi Catholic Herald, kardinal se osvrnuo na nedavne napade pojedinih svećenika na papu emeritusa Benedikta XVI. te na praksu pričesti na ruke.

Sarah, poznat po tradicionalnom stavu prema liturgiji (u srpnju prošle godine, također na konferenciji Sacra Liturgia UK, pozvao je svećenike da od adventa počnu služiti misu ‘ad orientem’), prisjetio se Ivana Pavla II., naglasivši kako je kao papa, premda shrvan teškom bolešću, redovito klečao pred Presvetim sakramentom.

“Natjerao bi svoje slomljeno tijelo na klečanje”, izjavio je kardinal, nadodavši: “Trebao je pomoć drugih kako bi kleknuo i onda opet kako bi ustao. Postoji li dublje svjedočanstvo poštovanja prema Presvetom sakramentu koje je iskazivao čak i u svojim posljednjim danima?”

Prema izvješću medija Sarah je također citirao svetu Majku Tereziju koja je jednom prilikom izjavila: “U koji god kutak svijeta idem, najviše me žalosti vidjeti ljude koji primaju pričest na ruke.”

Podsjećamo, liturgijske reforme nakon Drugog vatikanskog koncila dopustile su da se u nekim zemljama pričest ponovno počne primati na ruke (što je bila većinska praksa u prvoj Crkvi – tek oko 9. stoljeća jače prodire praksa pričesti na jezik koja je uskoro postala službenom). O načinu pričest odlučuje nacionalna biskupska konferencija uz odobrenje Vatikana. Hrvatska biskupska konferencija tako omogućuje vjernicima pričest na ruke, na jezik, stojeći ili klečeći.

Uz pričest, tema njegova govora ponovno je bila i orijentacija svećenika tijekom mise: “Mnogo sam puta govorio o važnosti povratka na tu orijentaciju, okrenutost Istoku tijekom slavljenja liturgije, te i dalje stojim iza toga.”

Afrički kardinal posebno se osvrnuo na papu emeritusa Benedikta XVI. koji je posljednjih dana bio izložen napadima neistomišljenika. Naime, prethodnik Svetog Oca Franje nedavno je napisao osvrt na novu Sarahovu knjigu “The Power of Silence: Against the Dictatorship of Noise“, u kojem je poručio kako trebamo biti “posebno zahvalni papi Franji što je na čelo kongregacije odgovorne za liturgiju u Crkvi postavio takvog duhovnog učitelja”.

No njegove riječi nisu najbolje sjele nekim članovima Crkve koji su optužili Benedikta XVI. za nepotrebno miješanje u crkvene poslove.

Kardinal Sarah takve je optužbe pak nazvao “vulgarnima i niskima”.

“Arogancija, nepoštovanje, vulgaran jezik i neljudski prijezir prema Benediktu XVI. dijabolični su te Crkvu prekrivaju tugom i sramom”, zaključio je prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata.

Tino Krvavica | Bitno.net