Odgovarajući na pitanja novinara u četvrtak 23. studenoga, prije slavlja svete mise u Rimu, vatikanski državni tajnik komentirao je riječi pape Franje o ratu između Izraela i Hamasa, prenosi Vatican News.

“Čini mi se da Sveta Stolica na sve načine nastoji biti pravedna, poštena prema svima i voditi računa o patnji sviju”, rekao je državni tajnik, ističući jasno stajalište Vatikana protiv nedavnog napada Hamasa na Izrael te istovremeno priznajući patnje na palestinskoj strani.

“Papa želi biti blizak svima koji pate”, dodao je kardinal.

Na pitanje o naporima koji se čine kako bi se otvorili kanali za dijalog, izrazio je uvjerenje u potencijalni doprinos pronalaženju rješenja te istaknuo problem talaca.

“Vjerujem da ova gesta, pa i Papina, može poslužiti u tom smislu, u smislu pomoći da se pronađe rješenje problema”, rekao je.

Pitanje djece koja su odvedena u Rusiju

Po pitanju djece koja su prisilno iz Ukrajine odvedena u Rusiju, kardinal je kazao da diplomacija koja je aktivirana posjetom kardinala Zuppija Moskvi i Kijivu daje neke rezultate.

Komentirao je i vjerodostojnost poziva ruskog predsjednika Vladimira Putina na prekid rata: “Nadam se da je vjerodostojan, svi se tome svi nadamo.”

Izazov antisemitizma

Govoreći o zabrinutosti zbog vala antisemitizma koji se pojavio od početka rata između Hamasa i Izraela, državni je tajnik potvrdio da je Sveta Stolica i dalje duboko zabrinuta zbog takvih incidenata.

“Postignuća ovih godina, počevši od ‘Nostre Aetate’, ovim događajima sigurno nisu dovedena u pitanje”, rekao je.

Kardinal Parolin je također odgovorio na kritike upućene Papi za izbor riječi “terorizam” kada je govorio o ratu u Svetoj zemlji, te ih odbacio kao nepravedne.

“Ono što Papa kaže, on kaže jasno”, komentirao je i dodao da sigurno ne govori onako kako oni žele.

Podsjećamo, reakcija Vatikana na sukob između Izraela i Palestine od početka se smatra  “dvoznačnom“.

Prema dosadašnjim istupima predstavnika Crkve, barem su dva razloga za takvo postupanje – prvi je odbijanje sudjelovanja u začaranom krugu nasilja, a drugi sigurnost kršćana na sukobom zahvaćenim područjima.

Kardinal Parolin u skladu s tim je tijekom razgovora s novinarima istaknuo izazove održavanja pozicije neutralnosti i obraćanja objema stranama, napominjući da se Sveta Stolica uvijek suočavala s kritikama zbog svog pristupa sukobima.