Američki kardinal Edwin O’Brien izjavio je kako će biskupska sinoda o obitelji, koja će se održati u listopadu u Vatikanu, biti jako važna i slikovito poručio prošli tjedan bogoslovima u St. Mary sjemeništu u Baltimoreu, gdje je držao predavanje da se “dobro drže za sjedala”.

– Mislim da papa Franjo želi dobro “protresti stvari” i dopustiti ljudima da postave mnoga pitanja. Nećemo vidjeti nikakvu promjenu u nauku, ali svakako hoćemo u tonu kao i promjenu nekih proceduralnih pravila – rekao je kardinal O’Brien i dodao kako bi se neke od tih promjena mogle odnositi na proces u kojem nadežna crkvena tijela rješavaju zahtjeve za proglašavanje katoličkog braka ništavnim.

– Čini mi se kako većina biskupa želi imati veće ovlasti u procesu proglašenja braka ništavnim i to na odgovoran način – rekao je američki kardinal, inače trenutačno na službi Velikog meštra Viteškog Reda Svetoga Groba u Jeruzalemu.

Njegove jučer publicirane izjave poklopile su se s onima drugog američkog kardinala, nadbiskupa Bostona Seana O’Malleyja koji je nedavno također govorio o procedurama proglašenja braka ništavnim i rekao kako one trebaju dobiti mogućnost da budu rješavane na razini biskupija, bez razmatranja slučajeva u Vatikanu.

– Događa se da ljudi čekaju godinama na rješenje i to nije potrebno – rekao je O’Malley.

G. An. | Bitno.net