U subotu, 18. siječnja, započeo je Molitveni tjedan za jedinstvo kršćana, koji se ove godine održava o temi: „Zar je Krist razdijeljen?“ (1 Kor 1,13). Papa je Franjo dan prije, u petak, susrevši se s ekumenskim izaslanstvom iz Finske, potaknuo sve da nikada ne odustanu od ekumenskoga nastojanja, vjerni onomu što je sâm Gospodin Isus zazvao od Oca: da svi budu jedno.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.comJedin

Na značenje se ovogodišnje teme, u razgovoru za našu radijsku postaju, osvrnuo kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje kršćana, te kazao da je ona poseban izazov. Krist, naravno, nikada neće moći biti razdijeljen, ni Njegovo tijelo ne može biti razdijeljeno; ipak, u povijesti je došlo do brojnih raskola, brojnih razdvajanja. To provokativno pitanje sadržano u temi „Zar je Krist razdijeljen?“, trebalo bi ponovno staviti u središte ekumenizma činjenicu da se razdvajanja ne slažu s Kristovom voljom, te da ih imamo hitno nadvladati – rekao je kardinal.

Još dok sam bio dječak, – prisjetio se kardinal – u događaju Isusove Muke vrlo me se dojmilo to što su rimski vojnici podijelili sve što je bilo Gospodinovo, osim njegove donje haljine. Nisu je razdijelili, nego su je ostavili cijelu; tako je i ona postala, u povijesti Crkve, znak jedinstva Crkve. Potom me pogodila činjenica da smo mi, kršćani, učinili sve ono što vojnici još nisu bili napravili, odnosno, razderali smo Gospodinove haljine. Trebat će mnogo rada kako bismo ih opet sastavili… – primijetio je kardinal Koch.

Što se tiče dijaloga Katoličke Crkve s braćom Pravoslavnih Crkvi, kardinal je rekao da valja razlikovati dijalog ljubavi, odnosno odnose prijateljstva, suradnje i bratstva, koji se vrlo dobro odvijaju s brojnim Pravoslavnim Crkvama; te teološki dijalog, u vezi s kojim, – kako je rekao – od 2010. godine, nažalost, nije više bilo općih skupština.

U pripremi je sljedeća skupština, koja će se održati na jesen u Srbiji – napomenuo je kardinal te spomenuo da je dokument o prvenstvu, koji je nedavno objavio Ruski pravoslavni patrijarhat, a koji je zapravo stajalište u odnosu na dijalog koji se vodi sa svim Pravoslavnim Crkvama, stavio teološki dijalog u teškoće. U međuvremenu je jedan grčko-pravoslavni metropolit zauzeo stajalište u vezi s tim dokumentom, te je tako započeo unutarpravoslavni dijalog o primatu, te mi se čini da je i to vrlo pozitivno – primijetio je kardinal Koch.

Na novinarovo pitanje kakvo je stanje u protestantskim Crkvama, kardinal je napomenuo da je reforma slojevita pojava. Mislim da je reforma u Švicarskoj bila drugačija nego u Njemačkoj; u nordijskim zemljama pak opet drugačija; u tim zemljama, naime, nije bilo pučkih pokretâ nego samo nametanja od strane kralja. Međutim, i u tom je smislu prošle jeseni u Zürichu održan međunarodni kongres za zajedničku pripravu spomena na reformu unutar protestantskoga svijeta, pa mislim da je i to vrlo pozitivno.

Što se pak tiče dijaloga sa židovstvom, kardinal se spomenuo velikoga katoličkog teologa Ericha Przywara, koji je rekao da je prva podjela koju smo doživjeli u kršćanstvu bila ona između sinagoge i crkve, te je stoga – kazao je kardinal Koch – pomirenje između židovstva i kršćanstva dio ekumenskoga zauzimanja Katoličke Crkve.

Radio Vatikan