Objava deklaracije ‘Fiducia supplicans‘, kojom je dopušten blagoslov parova u neregularnim i istospolnim vezama, mogla bi utjecati na ekumenske odnose.

Glavni vatikanski čovjek za ekumenizam, kardinal Kurt Koch, poručio je u razgovoru za Vatican News na njemačkom jeziku da su neke Crkve već reagirale negativno.

“Dobio sam negativne reakcije iz ekumenskog svijeta na ‘Fiduciu supplicans’; idući tjedan imat ćemo plenarni sastanak s Orijentalnim pravoslavnim Crkvama u Rimu i već su najavili da žele razgovarati o ovim pitanjima”, poručio je prefekt Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana.

“Mislim da moramo ponovno promisliti o ekumenskom dijalogu: što je blagoslov i koji je odnos između doktrine i pastoralne skrbi. Ta su pitanja sada hitna i trebamo razgovarati o njima”, dodao je.

U sklopu razgovora o spomenutoj Deklaraciji, kardinalu je postavljeno i pitanje može li se pastoralni pristup iz dokumenta primijeniti i na “euharistijsku gostoljubivost”, tj. podjelu pričesti kršćanima koji nisu članovi Katoličke Crkve (što je česta tema u onim germanskim zemljama gdje postoji značajan broj protestantskih vjernika).

I dok neke iznimke (prvenstveno za pravoslavce) postoje, Koch je odgovorio negativno, poručivši kako nije primjereno pastoralnu perspektivu iz “Fiducie supplicans” ‘prebacivati’ na temu euharistije.