Kardinal Dominik Duka, nadbiskup Praga, posjetio je zajedno s ostalim češkim biskupima Benedikta XVI. i progovorio o susretu s njim, opisujući kako je razgovor s papom emeritusom bio jako poticajan.

“Razgovor nije bio kratak, razgovarali smo 45 minuta”, rekao je primas Češke koji je zajedno s drugim biskupima iz te države hodočastio u Vatikan povodom 30 godina kanonizacije sv. Janje Praške i “baršunaste revolucije” kojojm je srušen komunizam.

“Spominjali smo sv. Ivana Pavla II. i njegovu zaslugu u rušenju komunizma. Benedikt XVI. pitao nas je o svojim poznanicima iz Češke i o katedri teologije na Karlovom sveučilištu. Iznenadilo nas je pitanje o Vaclavu Klausu koji već šest godina nije predsjednik, a s kojim se Benedikt XVI. susreo tijekom pastoralnog pohoda Češkoj 2009. Razgovarali smo i teološkim i etičkim pitanjima”, rekao je kardinal.

“Istina, on je star čovjek, glas mu je slabašan, ali moram reći da je jako dobro svjestan aktualnih zbivanja, a Srednju Europu smatra svojim domom”, kaže Duka.

Bitno.net