Daniel Pellizzón, svećenik nadbiskupije Buenos Aires, sredinom srpnja imenovan je osobnim tajnikom pape Franje, a ovih bi dana trebao preuzeti službu. Na tome će mjestu zamijeniti vlč. Gonzala Aemiliusa, urugvajskog svećenika, koji je Franjin osobni tajnik bio od 2020. godine.

“S radošću vam javljam da je papa Franjo vlč. Daniela Pellizzóna, svećenika ove nadbiskupije u Buenos Airesu, pozvao da bude njegov osobni tajnik, umjesto oca. Gonzala Emilije. Početkom kolovoza otputovat će u Rim kako bi započeo zadatak koji mu je povjeren. Molimo za njega u ovoj novoj misiji koja mu je povjerena u službi Crkve”, napisao je u priopćenju nadbiskup Buenos Airesa Jorge García Cuerva.

Inače, prvi osobni tajnik pape Franje bio je argentinski svećenik Fabian Pedacchio, koji je za vrijeme Papina izbora već djelovao u Rimskoj kuriji, a Franjo ga je poznavao iz vremena kada je bio nadbiskup Buenos Airesa. Međutim, vlč. Pedacchio se 2020. godine ponovno posvetio radu u Kongregaciji za biskupe.

Treći po redu Papin osobni tajnik, vlč. Pellizzón, za svećenika je zaređen 3. studenoga 2011. godine. Tom prigodom papa Franjo, s kojim je svećenik surađivao u uređenju njegova arhiva, poslao mu je čestitku u kojoj ga moli da i „dalje bude milosrdan“. Kao đakon i župni vikar Pellizzón je pet godina pratio hodočasnike u svetištu San Cayetano de Liniers.

U veljači ove godine dodijeljena mu je služba vikara u Župi Naše Gospe od Milosrđa u kojoj je papa Franjo nekada provodio godišnje odmore kod bake i djeda.

Nakon što je čuo vijest o svojemu imenovanju svećenik još je istoga dana, služeći svetu misu, izrazio svoju zahvalnost. Tom prilikom je izjavio da ga je ovaj poziv iznenadio kao “kanta hladne vode”. Također je spomenuo riječi Psalma 33. u kojem piše: „Jahve razbija nakane pucima, mrsi namjere narodima“.

Vlč. Daniel Pellizzón, 40-godišnji svećenik, svojim je župljanima priznao kako se s njima osjećao dobro i da je planirao neke važne projekte. “Međutim, Gospodin uvijek mudro protrese stvari. On nas sklanja s našeg mjesta kako bismo mogli rasti u poniznosti”, objasnio je. Dodao je kako ima povjerenje u Boga. „Ako vam Bog povjeri poslanje, nikada neće ispustiti vašu ruku i nikada vam neće prestati davati milost kako biste izvršili to poslanje. U to sam siguran… ”, zaključio je.