Kako javlja novinska agencija Agence France-Presse (AFP), iranski predsjednik Hassan Rouhani posjetit će Vatikan te se susresti s papom Franjom.

Trenutačno nije poznat točan datum posjeta, međutim, prema riječima glasnogovornika Cira Benedettinija, očekuje se da bi se susret mogao održati do kraja siječnja.

Premda je Iran većinski muslimanska zemlja u kojoj je život za malobrojne kršćane sve samo ne lagan, Sveta Stolica pozdravila je napore predsjednika Rouhanija, izabranog 2013., oko rješavanja nuklearnog spora između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Rouhani koji je izabran nakon dugogodišnje vladavine Mahmuda Ahmadinežada smatra se pripadnikom umjerene struje spremne na kompromis.

Sam iranski predsjednik trebao je posjetiti Vatikan još u studenom ove godine, u sklopu šireg posjeta koji je uključivao i Francusku, ali je put odgođen nakon pariških napada.

Zadnji službeni posjet nekog iranskog predsjednika Vatikanu dogodio se 1999., kada se tadašnji poglavar Mohammad Khatami susreo s papom Ivanom Pavlom II. Khatami je također sudjelovao na sprovodu svetog Pape.

Tino Krvavica | Bitno.net