Kršćani u Iranu žive u “ozračju straha”

Stručnjaci Ujedinjenih naroda zabrinuti su stanjem u kojemu se nalaze vjerske manjine u Iranu

Iran

Mnoge Crkve, osobito protestantske zajednice, žive u “ozračju straha”. Posebni izvjestitelji UN-a zaduženi za ljudska prava i vjerske slobode Ahmed Shaheed i Heiner Bielefeldt pozvali su Vladu u Teheranu da se ozbiljno posveti zaštiti Ustavom zajamčenih vjerskih sloboda.

Shaheed je pozdravio oslobađanje protestantskog pastora Youcefa Nadarkhanija početkom rujna, istodobno upozorivši da ostaje otvoreno pitanje zašto je pastor, očito samo zbog prakticiranja svoje vjere, morao biti tri godine u zatvoru. Sloboda vjeroispovijesti za kršćane u Iranu zajamčena je Ustavom iz 1979. Nadarkhani je kao odrasli mladić prešao u Pentekostnu crkvu. U listopadu 2009. uhićen je jer je odbio pohađati nastavu iz Kurana, obveznu za svu djecu, ali navodno i za studente. Krajem rujna 2011. sud ga je zbog “otpadništva od islamske vjere” i zbog “širenja neislamskog nauka” osudio na smrt vješanjem. Crkveni predstavnici, političari i udruge za ljudska prava diljem svijeta na to su reagirali prosvjedima. Nadarkhani je 8. rujna ove godine pušten na slobodu. Oslobođen je krivnje za otpadništvo od islama, ali je proglašen krivim za naviještanje kršćanstva muslimanima, zbog čega je, prema presudi prizivnog suda, i odslužio trogodišnju zatvorsku kaznu. (ika/bitno.net)

Foto: www.asianews.it

Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare

(3 komentara)

3 thoughts on “Kršćani u Iranu žive u “ozračju straha”

  1. A danas nas je lijepo sve (subota) televizijska emisija Prizma pozvala sve da dođemo na čitanje Kurana (škola čitanja Kurana), a nigdje, ama baš nigdje ni rijeći sućuti što kršćani prolaze, samo o islamu i napadima na njega i o njihovim pravima. Već mi je dosadilo to slušati. Oprostite ljudi,ima li suosjećajnih u islamu, može li pripadnik islama voljeti čovjeka kršćanina, ja to nigdje ne vidim, ni u pokušaju da se riječima kaže nešto u smislu zajedništva. Ja samo mogu reći, da bojim se islama,ne ulijeva mi ljubav prema čovjeku. Takvu sliku sami stvaraju,imaju prilike reći ali o čemu god samo o islamu. Oprostite na iskrenosti.

      • Čini se da je to danas opasno govoriti odmah si neprijatelj koji mrzi, čak te pozivaju i na Isusa.Govorim ali kršćani šute,njima je lakše ljubiti sve i šutjeti, naravno treba ljubiti, samo ne smijemo zaboraviti na svoju braću i sestre kršćane; a oni koji se nalaze prozvanima iako možda indirektno burno reagiraju i pozivaju te na ljubav baš ironično . Inače ne komentiram više pod Gemma, ali zahvaljujem na razmišljanju. Zahvaljujem u ime svih zaboravljenih kršćana. BB

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>