Sveta Stolica implementirala je posebne zdravstvene mjere te otkazala više događaja zbog širenja koronavirusa u Italiji.

Italija bilježi 650 slučaja zaraze te 17 smrtnih slučajeva povezanih s virusom, javlja tamošnje Ministarstvo zdravlja.

U vatikanskim uredima instalirani su uređaji za dezinfekciju ruku, a doktor i medicinska sestra Vatikanske bolnice nalaze se u stanju pripravnosti, izjavio je 24. veljače direktor Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, u razgovoru za Vatican News.

Premda nisu zabilježeni slučajevi zaraze unutar vatikanskih zidina, zdravstvena služba najmanje države na svijetu surađuje s talijanskim Ministarstvom zdravlja te regionalnim vlastima pokrajine Lacij.

Iako se žarište zaraze nalazi na sjeveru Italije, u Laciju su zabilježena tri slučaja koronavirusa – jedan talijanski državljanin i dva kineska turista (prema podacima Ministarstva zdravlja, svi troje ozdravili su od bolesti).

“U skladu s odredbama talijanskih vlasti odgođeni su neki događaji koji su se idućih dana trebali odviti u zatvorenim prostorima i s velikim brojem ljudi”, poručio je Bruni.

Papa Franjo od 1. do 6. ožujka sudjeluje na korizmenim duhovnim vježbama zbog čega opće i privatne audijencije od ranije nisu predviđene.

No otkazana je konferencija najavljena za 5. i 6. ožujka na Papinskom sveučilištu Gregoriana povodom otvaranja Vatikanskih arhiva o Piju XII. Također otkazana je i komunikacijska radionica na Papinskom sveučilištu “Urbaniana” koja se trebala odviti od 2. do 7. ožujka.

S obzirom na mjere, predstavljanje knjige kardinala Celsa Constantinija koje se trebalo održati 25. veljače i na kojem su trebali gostovati visoki vatikanski dužnosnici poput kardinala Parolina, Taglea i Filonija, također je otkazana.

Kako javlja Reuters, Sveta Stolica zatvorila je i sve katakombe u Italiji.

Monsinjor Pasquale Iacobone, tajnik Papinskog vijeća za sakralnu arheologiju, izjavio je kako je grupiranje posjetitelja u malim, uskim prostorima s vlažnim uvjetima kakve su drevne katakombe, idealno za širenje virusa.

S druge strane, Papa je u srijedu održao opću audijenciju na Trgu sv. Petra te za sada nije predviđeno otkazivanje javne molitve Angelusa koja se na istom mjestu treba održati u nedjelju 1. ožujka.

Dodajmo kako je papa Franjo jučer preskočio liturgiju sa svećenicima u Rimu zbog lakše bolesti.

Zbog naglog širenja virusa u Italiji neke biskupije otkazale su svete mise te uvele druge mjere zaštite protiv koronavirusa.

Tino Krvavica | Bitno.net