Papa

Tko je sposoban savršeno predstaviti kulturu prošlosti, sposoban je otvoriti kulturu prema budućnosti jer poznaje čovjeka, ljubi čovjeka koji posjeduje svoje vrlo veliko dostojanstvo da je ne samo čovjek nego i slika Božja. Ako smo uistinu slika Božja, onda smo sposobni ići naprijed i nadvladati sadašnje probleme te otvoriti putove novoj budućnosti – zaključio je Benedikt XVI.

Sveti je Otac bio spreman ponijeti istu poruku La Verni, drugoj odrednici apostolskog putovanja, ali se zbog naglog pada temperature i nepogodnih meteoroloških uvjeta morao odreći susreta s franjevcima i klarisama u svetištu, gdje je 1224. godine sveti Franjo dobio stigme. Unatoč nevremenu naše je srce puno svjetla i radosti – rekao je Sveti Otac pozdravljajući biskupiju Arezzo-Cortona-San Sepolcro, i stoga je Petrov nasljednik uputio osobnu poruku zajednici svetišta.

U poruci Sveti Otac potiče zajednicu. Nije dostatno izjavljivati se kršćanima nego valja biti kršćani. Treba se postojanim i postupnim zauzimanjem u preobražavanju samoga sebe suobličavati s Isusom. Uzornim životom, nadahnutim na evanđeoskim vrijednostima – stoji u Papinoj poruci – naviještajte Božju ljubav današnjem čovjeku, koji je često zatvoren u individualizmu, budite znak neizmjernog Božjeg milosrđa. Ugledavajući se u Asiškoga siromaška, ustrajte u nasljedovanju Krista, jer tko vas susreće, neka sretne svetoga Franju i u Franji Gospodina Isusa – zaključio je Benedikt XVI. (rv/bitno.net)