Na svojim apostolskim putovanjima papa Franjo se obično sastaje s lokalnom isusovačkom zajednicom. Tako je bilo i tijekom nedavnog pohoda Lisabonu, kada je Franjo našao vremena da porazgovara s mjesnim isusovcima o pitanjima iz života Crkve, a prisjetio se i nekih dogodovština iz svojeg života.

Između ostaloga, podijelio je s okupljenima savjet koji mu je dala jedna siromašna gospođa iz Buenos Airesa u slučaju da ga izaberu za papu. Evo što je Franjo ispričao:

„Dopustite da vam kažem nešto. Volio sam ići u sirotinjske četvrti dok sam bio nadbiskup. Tijekom jednog od posjeta Ivan Pavao II. bio je vrlo teško bolestan. Autobusom sam otišao do jedne od četvrti, a kad sam stigao rekli su mi da je Papa umro. Slavio sam misu s narodom, a onda smo se zadržali u razgovoru.

Jedna me starica pitala: ‘Možete li nam reći kako biraju papu?’ Objasnio sam joj, a zatim me upitala: ‘A vas, mogu li vas učiniti papom?’ Odvratio sam: ‘Oni svakoga mogu učiniti papom.’ Ona je odgovorila: ‘Dat ću vam jedan savjet: ako vas postave za papu, kupite si psića.’ ‘Zašto?’ pitao sam ju. ‘Da njega možete nahraniti prije sebe’, odgovorila je. Starica je bila siromašna, iz sirotinjske četvrti, ali je znala mnogo toga o Crkvi…“