Jučer objavljeni Papin intervju za Associated Press (AP) bio je prvi Franjin medijski istup nakon smrti Benedikta XVI., pa se dio razgovora bavio i njihovim odnosom.

“Za mene je on bio sigurnost. Kad bih se suočio s nedoumicama, zamolio bih da me autom odvezu u samostan i pitao [Benedikta]”, rekao je Sveti Otac o svojim posjetima papi emeritusu.

Govoreći o tome koliko je Benediktova smrt za njega značila Franjo je kazao: “Izgubio sam oca”.

Sveti Otac je rekao i kako je Benedikt “otvorio vrata” za buduće pape koji se budu željeli povući. Pri tome je ponovio ono što je ranije kazao da bi on sam u tom slučaju uzeo titulu “umirovljenog biskupa rimskog” i otišao živjeti u dom za umirovljene svećenike u talijanskom glavnom gradu što bi mu dalo više slobode.

“On [Benedikt] je i dalje bio ‘zarobljen’ papinstvom, zar ne?”, kazao je Franjo. “Vizijom onoga što papa jest, sustavom. Bio je ‘rob’ u pozitivnom smislu te riječi, u tome što nije bio posve slobodan, kao što bi on to volio, vratiti se u Njemačku i nastaviti baviti se teologijom”.

Franjo se osvrnuo i na pitanje bi li trebalo postaviti utvrđena pravila što se tiče pitanja poput naslova i odjeće za buduće pape koji bi se povukli sa službe, kazavši kako bi Vatikan trebao imati više iskustva s takvim situacijama prije bilo kakvih regulacija.

Govoreći o kritikama koje su uslijedile na njegov račun od strane nekih kardinala i biskupa nakon Benediktove smrti, Franjo je kazao da su one poput “osipa” koji čovjeka “malo gnjavi”, dodavši da mu kritike “pomažu rasti i poboljšati stvari”.