Francuski premijer Jean Castex jučer se sastao s papom Franjom kako bi obilježio 100. obljetnicu ponovne uspostave odnosa između Vatikana i njegove zemlje.

Castex je Papi darovao osebujan dar: dres novog igrača PSG-a, Argentinca Lionela Messija s nogometaševim potpisom.

Susret francuskog premijera sa Svetim Ocem obilježilo je nedavno objavljivanje rezultata istraživanja koje je ukazalo na to da su u proteklih 70 godina svećenici u Francuskoj zlostavljali oko 216 tisuća žrtava, a ako se u obzir uzmu i laici povezani s crkvenim institucijama, brojka se penje do 330 tisuća žrtava.

Procjenjuje se da je u zlostavljanju sudjelovalo oko 3000 svećenika i ostalih crkvenih osoba, a oko 80 posto žrtava su dječaci.

U izjavi za medije nakon susreta s Papom, Castex je kazao kako je Sveti Otac ustvrdio da se Crkva u Francuskoj hrabro posvetila temi zlostavljanja, ali i spomenuo ispovjednu tajnu kao jednu od točaka razgovora.

„On [Papa] ima povjerenje da će Crkva u Francuskoj izvući zaključke. Zadovoljan je što nije bilo poricanja. Crkva se neće odreći dogme o tajnosti ispovijedi, ali moramo pod svaku cijenu pronaći načine i sredstva da to pomirimo s kaznenim zakonom i pravima žrtava. On je svjestan toga. To je dugoročni posao“, izjavio je francuski premijer.

Zbog teme ispovjedne tajne prošlog je tjedna predsjednik Francuske biskupske konferencije Eric de Moulins-Beaufort bio pozvan na razgovor s ministrom unutarnjih poslova Jean-Yvesom Le Drianom, koji je također sudjelovao u službenom posjetu Vatikanu.

Da Papa temu zlostavljanja u Crkvi shvaća ozbiljno svjedoči i činjenica kako je jučer dao objaviti pismo jedne od žrtava seksualnog nasilja koje je bilo upućeno njemu i bogoslovima diljem svijeta. Pismo je objavljeno sa skrivenim identitetom žrtve.

„Papa Franjo želi pružiti podršku glasovima svih ranjenih osoba i pokazati svim svećenicima koji propovijedaju evanđelje put koji vodi prema autentičnoj službi Bogu i dobrobiti svih ranjivih ljudi“, kazao je o Franjinom potezu predsjednik Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika, kardinal Seán P. O’Malley.

Riječ je o pismu kojeg je napisala žena koja je bila zlostavljana kao djevojčica. Navela je kako su joj nakon nasilja koje je doživjela kao posljedice ostale depresija, PTSP, nesanica, tjeskoba i strah od dodira.

„Bojim se svećenika, bojim se njihove blizine“, navela je u svojem pismu objasnivši da zbog toga ne može sudjelovati niti na misama.

Zlostavljanja štete Crkvi, a „Crkva je moja majka i boli me vidjeti je ranjenu“, stoji također u pismu. „Želim vas zamoliti da zaštitite Crkvu, Tijelo Kristovo“, napisala je autorica.