Papa Franjo je nakon dviju apostolskih vizitacija, u utorak 21. studenog 2023., imenovao mons. Françoisa Touveta, dosadašnjeg biskupa Champagna, biskupom koadjutorom Fréjus-Toulona, prenosi katholisch.de.

U izjavi objavljenoj na mrežnoj stranici biskupije, biskup Dominique Rey je rekao da je sam predložio imenovanje koadjutora. Kako je poručio, mons. Touvet je kao koadjutor odgovoran za vodstvo klera, administraciju, formaciju sjemeništaraca i pratnju redovničkih i drugih zajednica.

Novi biskup koadjutor Touvet je prije biskupskog ređenja 2015. bio, među ostalim, generalni vikar nadbiskupije Dijon, kao i kasnije u biskupiji Langres. U Francuskoj biskupskoj konferenciji predsjeda Povjerenstvom za komunikacije. Dodajmo i kako Catholic News Agency navodi, citirajući francuske medije, da je Touvet “čvrst konzervativac iz vojne obitelj” sa snažnim pastoralnim kvalitetama.

Kako smo svojevremeno prenijeli, u biskupiji Fréjus-Toulon je 2021. godine zaređeno deset svećenika i osam đakona. Radi se o respektabilnim brojkama za Francusku u kojoj je 2020., prema podacima koje je objavio La Croix, zaređeno ukupno 126 svećenika, pritom oko 60% biskupija nije zaredilo niti jednog. No, prema zaključcima vizitacije, mons. Rey nije uvijek postupao s potrebnom pažnjom kod primanja kandidata za ređenje.

Inače, spomenuta biskupija je tijekom godina otvorila vrata brojnim novim karizmatskim i tradicionalnim redovničkim i duhovnim zajednicama.

Vatikan je naposlijetku, nakon ranijih upozorenja, u lipnju 2022. zabranio biskupu Reyu planirana ređenja četvorice svećenika i šestorice đakona. Od tada u biskupiji više nije bilo dozvoljeno zaređivati svećenike, a od ove godine više se nisu davali ni redovnički zavjeti. Tijekom 2022. i 2023. Vatikan je dvjema apostolskim vizitacijama ispitivao biskupijsku administraciju, nakon čega je objavljeno imenovanje biskupa koadjutora.