Talijanski list Corriere della Sera objavio je u ponedjeljak intervju s vatikanskim tužiteljem Alessandrom Diddijem, a glavna tema razgovora bila je ponovno otvaranja slučaja nestanka Emanuele Orlandi, 15-godišnje kćeri vatikanskog službenika kojoj se 22. lipnja 1983. izgubio svaki trag.

Diddi je otkrio kako mu je Papa dao “maksimalnu slobodu djelovanja u provođenju opsežne istrage, bez ikakvih uvjeta i uz jasan naputak da se ništa ne prešućuje”.

“Papa Franjo ima veliku želju za potpunom transparentnošću, traženjem istine i pročišćenjem.”

Kako prenosi Catholic News Agency, vatikanski tužitelj u utorak se susreo s Pietrom Orlandijem, starijim bratom nestale Emanuele, i njegovim odvjetnikom.

Vatikanski glasnogovornik Matteo Bruni istaknuo je kako je susret, koji je inicirao brat žrtve, poslužio kao prilika da Orlandi “da svoj iskaz te ponudi sve informacije koje posjeduje za dosje” otvoren početkom godine.

Članovi obitelji Orlandi su, inače, više puta izrazili sumnje da Vatikan nije objavio sve detalje o nestaloj djevojci.

“U siječnju ove godine dobio sam od Pape zadatak da riješim ovaj slučaj… Odlučio sam prikupiti sve pronađene informacije u jedan dosje, shvativši odmah važnost dostupnih materijala”, poručio je Diddi za Corriere, dodavši kako je istovremeno u Italiji s radom započeo “istražni parlamentarni odbor” zbog čega se nada “plodnoj suradnji između dviju država”.

No Diddi, kojeg je papa Franjo tužiteljem imenovao u rujnu 2022., naglasio je da su njegove ovlasti ograničene teritorijem Države Grada Vatikana: “Uživam široku autonomiju, ali za istragu na talijanskom tlu moram surađivati s uredom rimskog javnog tužitelja te novim tužiteljem Francescom Lo Voijem.”

Nestanak talijanske djevojčice jedan je od najpoznatijih neriješenih slučajeva u Italiji gdje je, osim kao izvor velikog interesa javnosti i medija, poslužio i kao stalan izvor teorija zavjere.

Interes je dodatno potaknuo prošlogodišnji četverodijelni Netflixov dokumentarac pod naslovom “Djevojka iz Vatikana” koji sabire različite teorije o njezinu nestanku.

Inače, tijekom vremena, nagađanja o tome što se dogodilo varirala su od teorije da je oteta u pokušaju osiguravanja oslobađanja papina atentatora Mehmeta Alija Ağce, preko teorije da ju je oteo KGB kako bi izvršio pritisak na Ivana Pavla II. zbog podrške Solidarnosti u Poljskoj, pa do zamisli da ju je kao naknadu za gubitke u skandalima s Vatikanskom bankom otela talijanska mafija ili da je postala žrtvom pedofilskog lanca u Vatikanu.

Dodajmo i kako ovo nije prvi put da Vatikan otvara istragu o djevojci. Još 2019. papa Franjo odobrio je zahtjev obitelji Orlandi da se otvori grobnica na teutonskom groblju u Vatikanu kako bi se odgovorilo na dojavu da su Emanuelini ostaci tamo pokopani, međutim grobnice su bile prazne.