Gotovo 40 godina nakon nestanka 15-godišnje talijanske djevojčice Emanuele Orlandi, vatikanski sud ponovno je otvorio slučaj koji je dobio novi val pozornosti nakon što je prikazan u Netflixovom dokumentarcu prošle godine.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni potvrdio je vijest za Crux, rekavši da je vatikanski promotor pravde Alessandro Diddi otvorio dosje kao odgovor na zahtjeve obitelji.

O novosti je prva izvijestila talijanska agencija Adnkronos, koja je objavila da Diddi i vatikanski žandari namjeravaju ponovno ispitati sve dosjee, dokumente, izvješća i svjedočanstva koja su pristigla u proteklih 40 godina u nadi da će razjasniti dugotrajna pitanja i postaviti pitanje definitivan kraj nagađanjima koja okružuju slučaj gotovo od samog početka.

Rad će započeti s informacijama prikupljenim tijekom službenog postupka, pratit će nove tragove i preispitivati ​​one kojima su nedostajale potrebne pojedinosti u trenutku kada su pristigli, prolazeći kroz svaki detalj u dosjeu od poslijepodneva 22. lipnja 1983., kada je Orlandi nestala, pa do danas.

Daleko najpoznatiji neriješeni slučaj u Italiji, nestanak Emanuele Orlandi dugo je bio izvor velikog interesa javnosti i medija, te je bio gotovo stalan izvor teorija zavjere.

Orlandi, čiji otac je bio vatikanski dužnosnik te je živjela u Vatikanu, nestala je na putu kući 1983. godine.

Nagađanja o tome što se dogodilo varirala su od teorije da je oteta u pokušaju osiguravanja oslabađanja papina atentatora Mehmeta Alija Ağce, preko teorije da ju je oteo KGB kako bi izvršio pritisak na Ivana Pavla II. zbog podrške Solidarnosti u Poljskoj, pa do zamisli da ju je kao naknadu za gubitke u skandalima s Vatikanskom bankom otela talijanska mafija ili da je postala žrtvom pedofilskog lanca u Vatikanu.

Emanuela Orlandi nedavno je postala poznata i izvan Italije, prošlogodišnjim objavljivanjem četverodijelnog Netflixovog dokumentarca pod naslovom “Vatican Girl”, koji sabire različite teorije o njezinu nestanku.

U dokumentarcu i izvan njega, često se može čuti tvrdnja, iza koje stoje i članovi obitelji Orlandi, da Vatikan zna nešto više nego što želi priznati. Posljednjih godinu dana Pietro Orlandi i obiteljska odvjetnica, Laura Sgrò, zalagali su se za otvaranje službene istrage o tome što i koliko Vatikan zna.

U prvim danima istrage, talijanski su tužitelji tri puta zatražili da Vatikan preda svoje dosjee, ali bez puno uspjeha.

Tijekom proteklih 40 godina bila su četiri prijedloga za otvaranje parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi ispitalo slučaj Orlandi, od kojih nijedan nije bio uspješan.

Unatoč opetovanom inzistiranju obitelji da Vatikan blokira napore da se otkrije istina, papa Franjo je 2019. odobrio zahtjev obitelji Orlandi da se otvori grobnica na teutonskom groblju u Vatikanu kako bi se odgovorilo na dojavu da su Emanelini ostaci tamo pokopani, međutim grobnice su bile prazne.

Prošlog mjeseca oporbeni zastupnici u Italiji potaknuli su otvaranje parlamentarnog istražnog povjerenstva o tri neriješena slučaja koji su desetljećima zaokupljali Italiju, uključujući nestanak Emanuele Orlandi.

Talijanski senator Carlo Calenda rekao je da će cilj istrage biti izvršiti pritisak na Vatikan da konačno preda sve što zna o slučaju talijanskim vlastima, tvrdeći kako je teško povjerovati da ne znaju više nego što tvrde.

“Mi smo velika sekularna nacija koja se prema Vatikanu odnosi s poštovanjem, ali ovaj se slučaj sigurno ne može smatrati zatvorenim na ovaj način”, rekao je Calenda na tiskovnoj konferenciji najavljujući prijedlog za povjerenstvo.

Prijedlog je dostavljen donjem Zastupničkom domu talijanskog parlamenta na prvo razmatranje, a sada se o njemu mora glasovati na razini odbora.

S ovim prijedlogom, obitelj Orlandi se nada da će konačno izvješće povjerenstva pružiti dovoljno dokaza i političke i institucionalne potpore za službeno ponovno otvaranje arhiviranog Emanuelina slučaja – nakon Vatikana – i u Italiji.