“Nema budućnosti za narod bez susreta među naraštajima; u kojem djeca od svojih roditelja sa zahvalnošću primaju svjedočanstvo života. Tu je i zahvalnost onome tko nam je dao život; tu je također i zahvalnost nebeskom Ocu”, rekao je Papa u propovijedi na današnjoj svetoj misi koju je slavio sa starijim osobama, na Trgu svetoga Petra. Misi je nazočio i papa emeritus Benedikt XVI.

Sveti Otac je potaknuo da Evanđelje današnje liturgije primimo kao Evanđelje susreta mladih i starijih osoba: susret pun radosti, vjere i nade. Elizabeta je starica, ali u njoj se otkriva Božje milosrđe jer već šest mjeseci sa svojim suprugom očekuje dijete. Marija nam i u ovim okolnostima, pokazuje put: ide u susret staroj rođakinji da bude s njom, da joj pomogne, ali i da se od nje, starice, pouči jer je ona životna mudrost – ustvrdio je papa Franjo te dodao kako Prvo čitanje, s različitim izrazima, odražava Četvrtu Božju zapovijed: Poštuj oca i majku da dugo živiš i da ti bude dobro na zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje (Izl 20,12).

Nema budućnosti za narod bez susreta među naraštajima; u kojem djeca od svojih roditelja sa zahvalnošću primaju svjedočanstvo života. Tu je i zahvalnost onome tko nam je dao život; tu je također i zahvalnost nebeskom Ocu – rekao je Papa te kazao da postoje naraštaji mladih koji, zbog složenih povijesnih i kulturnih razloga, snažnije doživljavaju potrebu neovisnosti od roditelja; gotovo “oslobođenja” od naslijeđa, prethodnog naraštaja.

Ako se taj susret ne obnovi, ako se ne pronađe nova i plodna ravnoteža, između naraštaja – smatra papa Franjo – posljedica je ozbiljno osiromašenje samog naroda. Upozorio je isto tako da je sloboda koja prevladava u društvu, lažna sloboda koja se gotovo uvijek prometne u vladanje. Isus nije dokinuo zakon o obitelji ni prijelaz među generacijama, nego ih je ispunio. Ustanovio je novu obitelj, u kojoj su krvne veze podložne odnosu prema Njemu i volji Boga Oca.

No, ljubav prema Isusu i Ocu donosi plod ljubavi prema roditeljima, braći i sestrama, djedovima i bakama, obnavlja obiteljske odnose limfom Evanđelja i Duha Svetoga. Sveti Pavao preporučuje Timoteju, koji je pastir, a time i otac zajednice, da gaji poštovanje prema starijima i drugim članovima obitelji, te ga potiče da to čini sinovskim stavom: prema starcu kao da mu je otac; prema starici kao prema majci (usp. 1 Tim 5,1) – ponavlja Sveti Otac.

Voditelj zajednice nije izuzet od ove Božje volje; štoviše ljubav ga Kristova potiče da to čini s većom ljubavlju. Poput Djevice Marije, koja se – iako je postala majka Mesije – osjeća tjerana Božjom ljubavlju, u njoj utjelovljenoj, da pohiti staroj rođakinji. Vratimo se na ovu sliku punu radosti i nade; punu vjere i ljubavi.

Mlada Marija je sve slušala i čuvala u svom srcu. Mudrost Elizabete i Zaharije obogatila je njezinu dušu. Nisu oni bili stručnjaci za materinstvo i očinstvo, jer je to i za njih bila prva trudnoća – istaknuo je Papa – ali su bili Božji stručnjaci u vjeri; stručnjaci u nadi koja dolazi od njega, a to je ono što svijet treba u svakom trenutku.

Marija je umjela slušati ove starije roditelje i iz njihove je mudrosti crpila blago, što je od neprocjenjive vrijednosti za nju kao ženu i mamu. Dakle, Djevica Marija nam pokazuje put susreta između mladih i starijih osoba. Budućnost jednog naroda nužno pretpostavlja ovaj susret: mladi ljudi narodu daju snagu za hod, a starije osobe, toj snazi dodaju sjećanje i mudrost – kazao na koncu Sveti Otac.

RV | Bitno.net