Drugoga dana svoga posjeta Sjevernoj Koreji, papa Franjo pozvao je mlade iz različitih dijelova Azije da mole za jedinstvo korejske obitelji. Na šestom Azijskom danu mladih okupilo se oko šest tisuća mladih katolika iz 22 zemlje u svetištu Korejskih mučenika u Solmoeu.

Pope_Francis_speaks_during_his_meeting_with_young_people_for_Asian_Youth_Day_August_15_2014_Credit_EWTN_CNA_8_15_14

Foto: ETWN

Ispričavši se zbog lošeg engleskog, Papa je odgovarao na talijanskome jeziku na pitanja koja su mu mladi postavljali. Odgovarajući na svjedočanstvo korejske djevojke, papa Franjo je rekao da u stvarnosti ne postoje dvije Koreje, postoji samo jedna – podijeljena Koreja – i ona je kao obitelj koja pati od podijeljnosti. Stoga je potaknuo mlade da mole za jedinstvo i pri čemu ne smije biti pobjednika i pobijeđenih, nego samo jedna obitelj. Mlade je također potaknuo da u molitvi traže od Boga da im pokaže put u životu.
U govoru mladima na engleskome jeziku, Papa ih je upozorio da Isus kuca na vrata njihova srca, i potaknuo ih da u svijet u svoje svakodnevno okružje donose svjedočenje Evanđelja nade, radosne vijesti Isusa Krista, obećanje njegova kraljevstva. Ne odustajte od boljega svijeta, gradite svijet u kojemu će svi moći živjeti u miru i prijateljstvu, poručio je Papa mladima. Također je upozorio i na rastući jaz u društvu između bogatih i siromašnih, na idolatriju blagostanja, moći i ugode, te posvjedočio kako unatoč velikom materijalnom bogatstvu mnogi pate od duhovnoga siromaštva, samoće i beznađa.

U tom kontestu Papa je upozorio – u zemlji koja ima najveći postotak samoubojstava u svijetu – i da duhovna pustinja utječe na tolike mlade, uzimajući im nadu, a toliko često i sam život. Evanđelje nas uči da Isusov duh može donijeti novi život svakom ljudskom srcu i preobraziti svaku situaciju, čak i onu koja izgleda beznadnom, rekao je Papa dodavši da je to poruka koju su mladi pozvani širiti u svojoj okolini: u školi, na radnom mjestu, u obiteljima, na sveučilištu i zajednicama.
Papa se s mladima okupljenima na Danu mladih susreo u svetištu izgrađenom u rodnom mjestu sv. Andrije Kim Taegona, prvog korejskog svećenika, u čijoj je obitelji 11 mučenika, među kojima su i njegovi otac i djed. Sv. Andrija je mučeništvo podnio godinu dana nakon svećeničkog ređenja god. 1846. kada je imao tek 25 godina.

Podsjetimo, Papa je drugi dan svog posjeta započeo svečanom misom u gradu Daejeonu, a sinoć se susreo s korejskim biskupima.

IKA | Bitno.net