Ispričavši se zbog lošeg engleskog, Papa je odgovarao na talijanskome jeziku na pitanja koja su mu mladi postavljali. Odgovarajući na svjedočanstvo korejske djevojke, papa Franjo je rekao da u stvarnosti ne postoje dvije Koreje, postoji samo jedna – podijeljena Koreja – i ona je kao obitelj koja pati od podijeljnosti. Stoga je potaknuo mlade da mole za jedinstvo i pri čemu ne smije biti pobjednika i pobijeđenih, nego samo jedna obitelj. Mlade je također potaknuo da u molitvi traže od Boga da im pokaže put u životu.
U govoru mladima na engleskome jeziku, Papa ih je upozorio da Isus kuca na vrata njihova srca, i potaknuo ih da u svijet u svoje svakodnevno okružje donose svjedočenje Evanđelja nade, radosne vijesti Isusa Krista, obećanje njegova kraljevstva. Ne odustajte od boljega svijeta, gradite svijet u kojemu će svi moći živjeti u miru i prijateljstvu, poručio je Papa mladima. Također je upozorio i na rastući jaz u društvu između bogatih i siromašnih, na idolatriju blagostanja, moći i ugode, te posvjedočio kako unatoč velikom materijalnom bogatstvu mnogi pate od duhovnoga siromaštva, samoće i beznađa.

U tom kontestu Papa je upozorio – u zemlji koja ima najveći postotak samoubojstava u svijetu – i da duhovna pustinja utječe na tolike mlade, uzimajući im nadu, a toliko često i sam život. Evanđelje nas uči da Isusov duh može donijeti novi život svakom ljudskom srcu i preobraziti svaku situaciju, čak i onu koja izgleda beznadnom, rekao je Papa dodavši da je to poruka koju su mladi pozvani širiti u svojoj okolini: u školi, na radnom mjestu, u obiteljima, na sveučilištu i zajednicama.
Papa se s mladima okupljenima na Danu mladih susreo u svetištu izgrađenom u rodnom mjestu sv. Andrije Kim Taegona, prvog korejskog svećenika, u čijoj je obitelji 11 mučenika, među kojima su i njegovi otac i djed. Sv. Andrija je mučeništvo podnio godinu dana nakon svećeničkog ređenja god. 1846. kada je imao tek 25 godina.

Podsjetimo, Papa je drugi dan svog posjeta započeo svečanom misom u gradu Daejeonu, a sinoć se susreo s korejskim biskupima.

IKA | Bitno.net