Ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makei, nakon sastanka u petak 11. rujna u Minsku s tajnikom za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, izjavio je za bjelorusku novinsku agenciju BeITA da bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ponovno upućuje poziv papi Franji za službeni posjet Bjelorusiji, izvještava Catholic News Agency (CNA).

Lukašenko je prvi put uputio poziv papi Franji za službeni posjet Bjelorusiji tijekom svoga posjeta Vatikanu 2016. godine, a ministar Makei dodao je da taj poziv Papi otprije četiri godine i dalje aktualan, te da ovim putem obnavlja taj poziv.

“Vi ste danas dokazali da Bjelorusija i Sveta Stolica imaju posebne odnose uzajamnog razumijevanja i povjerenja, zadovoljni smo dinamikom razvoja kontakata na visokoj i najvišoj razini. Želimo ojačati i osnažiti našu suradnju na svim područjima”, kazao je ministar Makei nakon susreta s nadbiskupom Gallagherom.

Podsjetimo, La Repubblica je početkom mjeseca objavila kako je zbog pandemije koronavirusa papa odlučio da neće da putovati izvan Italije niti ove niti iduće godine.

Lukašenkov poziv Papi za posjet Minsku dogodio se uslijed napetosti u odnosima službenog Minska i Crkve u Bjelorusiji. Napetosti se povezuju sa zabranom povratka u zemlju nadbiskupa Minska i Mohileva Tadeusza Kondrusiewicza, koje je ujedno i predsjednik Bjeloruske katoličke biskupske konferencije.

Njemu su vlasti u zemlji koju mnogi nazivaju ‘posljednjom europskom diktaturom’ zamjerile što je za boravka u Poljskoj komentirao minule predsjedničke izbore u Bjelorusiji, održane 9. kolovoza. Naime, tada je za poljsku katoličku televiziju Kondrusiewicz izjavio da se radilo o “nepravednim izborima”, ali vlasti su negodovale i zbog  nadbiskupove prethodne neizravne podrške prosvjednicima protiv Lukašenkova režima.

Na kolovoškim predsjedničkim izborima Lukašenko je prema službenim (državnim) podacima osvojio 80 posto glasova, a mnogi međunarodni, kao i bjeloruski, neovisni izvori osporavaju regularnost tih izbora.

Inače, u petak 11. rujna bjeloruski katolici su glavnome gradu Minsku upriličili križni put širom grada, kako bi izmolili povratak nadbiskupa u zemlju, prenijela je u subotu 12. rujna Catholic News Agency (CNA).