Tiskovna služba bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova priopćila je da je tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher u petak 11. rujna stigao u Bjelorusiju u radni posjet, prenosi ruska novinska agencija Interfax.

Nadbiskup Gallagher stigao je u Minska u radni posjet, te će u Bjelorusiji boraviti od 11 . do 14. rujna.

Među ostalim, tijekom posjeta Papin izaslanik sastat će se sa bjeloruskim ministrom vanjskih poslova Vladimirom Makeijem.

Prema izjavi Tiskovnog ureda Svete Stolice, Gallagher je stigao u Minsk kako bi “pokazao pažnju i blizinu Svetog Oca Katoličkoj Crkvi i cijeloj zemlji”.

Podsjetimo, nadbiskupu Minska i Mohileva Tadeuszu Kondrusiewiczu i predsjedatelju Bjeloruske biskupske konferencije 31. kolovoza odbijen je ulazak u zemlju na povratku iz Poljske jer je, navode izvori bliski službenom Minsku, iz razloga jer je u razgovoru za TV Trwam, poljski katolički TV-kanal, kazao da su izbori u Bjelorusiji 9. kolovoza “bili nepravedni”.

Nadbiskup Kondrusiewicz preuzeo je metropoliju Minska i Mohileva 2007. godine, a za predsjednika Bjeloruske biskupske konferencije izabran je 2015. godine.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je 1. rujna da je nadbiskupu zabranjen povratak u zemlju jer je “dobio zadatak dok je bio u Poljskoj”, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax ne navodeći o kakvom se “zadatku” radilo.

Nadbiskup Kondrusiewicz zadnjih je tjedana više puta oštro prosvjedovao protiv postupaka bjeloruskih vlasti nakon što su stotine tisuća građana počeli izlaziti na ulice tvrdeći da su posljednji predsjednički izbori namješteni. Kondrusiewicz je istaknuo da su „nečovječna uhićenja i okrutno postupanje prema ljudima koji su se okupili na mirnim prosvjedima teški grijeh”. Nadbiskup se oglasio i kada su policijske snage blokirale ulazak u crkvu svetog Šimuna i Helene kako se u nju ne bi skrili prosvjednici, nazvavši policijsku intervenciju napadom na vjerske slobode.