Danas je na svetkovinu svetog Josipa u Crkvi započela godina posvećena obitelji Amoris laetitia koju je papa Franjo proglasio 27. prosinca 2020. godine.

Kao datum za početak ove godine u životu Crkve odabran je 19. ožujka jer je na taj dan prije točno 5 godina papa Franjo potpisao postsinodalnu apostolsku pobudnicu Amoris laetitia, koja govori o ljubavi unutar obitelji.

Godina obitelji Amoris laetitia trajat će 15 mjeseci, a završit će 26. lipnja 2022. na desetom Svjetskom susretu obitelji koji će se održati u Rimu.

Proglašavajući ovu posebnu godinu, papa Franjo je kazao kako će ona biti prilika da “još više razmišljamo o sadržaju dokumenta Amoris laetitia (Radost ljubavi), kroz prijedloge i pastoralna sredstva koji će biti na raspolaganju crkvenim zajednicama i obiteljima da ih prate na njihovom putu”.

“Sve već sada pozivam da se pridruže inicijativama koje će se promicati tijekom te godine i koje će koordinirati Dikasterij za laike, obitelj i život. Povjerimo taj put obitelji cijeloga svijeta svetoj Nazaretskoj obitelji, osobito svetom Josipu, suprugu i brižnom ocu”, rekao je Franjo u prosincu 2020. godine.

Godina obitelji Amoris laetitia djelomično će se preklopiti s godinom svetog Josipa koja je započela 8. prosinca 2020. (na svetkovinu Bezgrešnog začeća Marijina), a trajat će do 8. prosinca 2021.

Povezujući ove dvije godine u životu Crkve, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život, kardinal Kevin Farrell, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare kazao kako je “providonosno što je Sveti Otac posvetio ovu godinu svetom Josipu mužu i ocu, kojega je Bog toliko volio da ga je izabrao da skrbi za Svetu Obitelj”.

“Obitelj zauvijek ostaje ‘čuvaricom’ naših najautentičnijih i najizvornijih veza, onih koje su rođene u ljubavi i čine nas zrelim ljudima”, dodao je Farrell.

Iz Vatikana su poručili kako će tijekom godine obitelji Amoris Laetitia podijeliti s biskupijama, župama i ostalim crkvenim skupinama i obiteljskim udruženjima materijale povezane s brakom i obiteljskim životom, s temama poput obiteljske duhovnosti, pripreme za brak i svetosti za bračne partnere.

U tu je svrhu Dikasterij pokrenuo i posebnu web stranicu na engleskom jeziku na kojoj se mogu pronaći spomenuti materijali kao i informacije o svim događajima povezanim s ovim posebnim razdobljem od 15 mjeseci.