Nekoliko dana nakon Božića, liturgija nas poziva da usmjerimo pogled na svetu obitelj Isusa, Marije i Josipa – rekao je papa Franjo prije molitve Anđeoskog pozdravljenja u biblioteci Apostolske palače. Lijepo je razmišljati o činjenici da je Božji Sin želio imati potrebu, kao i sva djeca, za toplinom obitelji – dodao je Papa i istaknuo – Nazaretska je obitelj upravo zbog toga uzor obitelji u kojoj sve obitelji na svijetu mogu naći svoj siguran oslonac i nadahnuće. Proljeće ljudskog života Božjega Sina niknulo je u Nazaretu, u trenutku u kojem je začet po Duhu Svetom u djevičanskom Marijinom krilu. Isusovo se djetinjstvo odvijalo u radosti unutar gostoljubivih zidova Nazaretske kuće. Isus je bio okružen Marijinom majčinskom brigom i Josipovom skrbi, u kojima je mogao vidjeti Božju nježnost (usp. Apostolsko pismo Patris corde, 2).

Oponašajući Svetu obitelj, ponovno smo pozvani otkriti odgojno-obrazovnu vrijednost obitelji koja mora biti utemeljena na ljubavi koja uvijek ponovo rađa odnose otvarajući vidike nade – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Iskreno se zajedništvo može iskusiti u obitelji kada je ona dom molitve, kada u njoj postoje jaki i čisti osjećaji ljubavi, kada oprost prevladava nad neslogom, kada se grubost svakodnevnog života ublaži međusobnom nježnošću i mirnim prianjanjem uz Božju volju. Na taj se način obitelj otvara radosti koju Bog daje svima onima koji znaju radosno davati. Istodobno, ona pronalazi duhovnu snagu da se otvori prema van, drugima, služenju braći, suradnji za izgradnju uvijek novog i boljeg svijeta; dakle, da bude sposobna biti nositelj pozitivnih podražaja i navjestiteljica evanđelja primjerom života.

Današnja nas svetkovina poziva na tu hitnu potrebu, nudeći nam za razmišljanje ideal bračne i obiteljske ljubavi, kao što je istaknuto u apostolskoj pobudnici Amoris laetitia, čiju petu obljetnicu proglašenja obilježavamo 19. ožujka – rekao je papa Franjo i nastavio – Kako bismo nastavili sinodski put koji je doveo do njezine objave, odlučio sam proglasiti posebnu godinu posvećenu obitelji Amoris laetitia (Radost ljubavi), koja će biti otvorena na svetkovinu svetoga Josipa sljedeće godine, a završit će slavljem X. svjetskog susreta obitelji koji će se održati u lipnju 2022. godine u Rimu.

Ta će posebna godina biti prilika da još više razmišljamo o sadržaju dokumenta Amoris laetitia (Radost ljubavi), kroz prijedloge i pastoralna sredstva koji će biti na raspolaganju crkvenim zajednicama i obiteljima da ih prate na njihovom putu – rekao je Papa i dodao – Sve već sada pozivam da se pridruže inicijativama koje će se promicati tijekom te godine i koje će koordinirati Dikasterij za laike, obitelj i život. Povjerimo taj put obitelji cijeloga svijeta svetoj Nazaretskoj obitelji, osobito svetom Josipu, suprugu i brižnom ocu.

Neka Djevica Marija kojoj se sada obraćamo molitvom Anđeoskog pozdravljenja, zadobije za obitelji cijeloga svijeta da sve više budu oduševljene evanđeoskim idealom Svete obitelji, kako bi postale kvasac novoga čovječanstva te konkretne i univerzalne solidarnosti – zaključio je Sveti Otac.