Crkva je Kristova_najjaca bastina Benedikta XVI.

Kakvu sliku Benedikt XVI. ima o Crkvi? Koju će baštinu ostaviti svom nasljedniku? To su neka od pitanja koja si postavljaju mnogi, u medijima i šire. U stvarnosti, da se dobije odgovor, dovoljno bi bilo poslušati ono što Papa govori ovih dana. “Crkva je Kristova”, snažno je potvrdio. Crkva se treba “obnoviti u duhu”, ponovio je prošlu nedjelju. Deset dana od kraja njegova Pontifikata, ponovimo stoga neke odlomke posljednjih govora Benedikta XVI.

“Za dobro Crkve”. Od početka svoje službe Petrova nasljednika, Benedikt XVI. je to svjedočio svojim gestama, svojim riječima, samom svojom osobom. Dobro Crkve prije svega, jer Crkva ne pripada nama, pa niti Petru. Crkva je Kristova. I to je najdublje značenje tog odricanja od službe:

“Učinio sam to u potpunoj slobodi za dobro Crkve, nakon što sam dugo molio i ispitao pred Bogom svoju savjest. (…)Podupire me i prosvjetljuje sigurnost da Crkva pripada Kristu, koji joj nikada neće uskratiti svoje vodstvo i svoju skrb”. (Generalna audijencija, 13. veljače 2013.)

Ali ako je Crkva Kristova, onda su s Njom nespojivi protagonizmi, podjele, stavljanje sebe pred Boga. Znakovito, Benedikt XVI. se odriče svoje službe u korizmi, snažnom vremenu pokore, obraćenja i duhovne obnove. Obnove koja počinje prijavom zla koje razdire Kristovu odjeću:

“Mislim na poseban način na grijehe protiv jedinstva Crkve, na podjele u crkvenom tijelu. Živjeti korizmu u intenzivnijem i vidljivijem crkvenom zajedništvu, nadvladavajući individualizme i rivalitete, ponizni i dragocjeni je znak za one koji su daleko od vjere ili su ravnodušni”. (Obred pepeljenja, 13. veljače 2013.)

Gledanje Pape na budućnost Crkve nije pesimistično. Baš suprotno. Benedikt XVI. zna i podsjeća nas da “budućnost pripada Bogu” i da je Crkva živa, da je “uvijek mlada”, jer Krist je živ, “On je doista uskrsnuo”. Stoga treba s povjerenjem gledati u budućnost, živjeti taj duh Pedesetnice koji je obilježio Drugi vatikanski koncil, siguran kompas za Crkvu u uzburkanom moru suvremenosti:

“Išli smo na Koncil ne samo s radošću, nego s entuzijazmom. Postojalo je jedno nevjerojatno očekivanje. Nadali smo se da će se sve obnoviti, da će se uistinu dogoditi novi Duhovi, jedna nova era Crkve”. (Susret s rimskim svećenicima, 14. veljače 2013.)

Jedna nova era Crkve koja počinje vraćanjem srcu kršćanskog događaja: susretu s Isusom. Evo, koji je jedini pravi program koji nam Benedikt XVI. povjerava za budućnost: staviti se u slušanje Gospodinove riječi i volje te se prepustiti Njegovu vodstvu:

“Crkva, koja je majka i učiteljica, poziva sve svoje članove da se obnove u duhu, da ponovno odlučno okrenu Bogu, odričući se oholosti i sebičnosti da bi živjeli u ljubavi. U ovoj Godini vjere korizma je prikladno vrijeme za ponovno otkrivanje vjere u Boga kao temeljnog mjerila našeg života i života Crkve.”. (Angelus, 17. veljače 2013.)

Izvor: www.radiovaticana.va

Prijevod: Verica Kraš Villa