“Plakao sam zbog odreknuća pape Benedikta XVI.”, priznao je to bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn, na sv. misi koju je predslavio 10. ožujka u župi čiji je naslovnik u Rimu, Gesù Divin Lavoratore u četvrti Portuense.

Pa ipak, dodao je kardinal, da je bio Ratzingerov student i da je s njim povezan odnosom prijateljstva koje traje 40 godina, i da nam je svojim „poniznim činom“ Benedikt XVI. „dao shvatiti da smo braća, dao nam je shvatiti što znači bratstvo“.

Na generalnim kongregacijama, rekao je austrijski kardinal, šaleći se da ne otkriva nikakvu tajnu – “ne želim pokrenuti Vatileaks” – “živjeli smo bratsko zajedništvo koje nismo nikad živjeli među nama“.

“Imam dojam – dodao je – da je taj tako iznenađujući čin već počeo duboku obnovu u Crkvi, jednu vrstu pastoralnog obraćenja.“

Schönborn, na početku svoje propovijedi, pozdravio je i – ne malobrojne – prisutne novinare, „očajne“ u potrazi za vijestima u ovim danima koji prethode konklavama. “Pomozite čitateljima vaših novina – rekao im je – da dijele našu radost, ali i našu molitvu“.

Izvor: www.vaticaninsider.com

Prijevod: Verica Kraš Villa