U posebnoj službi koju obavljaju, u zajedništvu sa svojim biskupima, egzorcisti imaju očitovati ljubav, i prihvaćanje Crkve, prema onima koji trpe zbog djelovanja Zloga – napisao je papa Franjo u poruci upućenoj patru Francescu Bamonteu, predsjedniku Međunarodne udruge egzorcistâ (AIE), koja je, nakon pravnoga priznanja dobivenoga od Zbora za kler u lipnju ove godine, ovih dana u Rimu imala svoj prvi sastanak. Na skupu, na kojemu se okupilo 300 egzorcista iz cijeloga svijeta, posebno se govorilo o širenju okultizma, sotonizma i ezoterizma, i njihovim posljedicama.

Te prakse otvaraju put izvanrednom djelovanju demona – rekao je za Radio Vatikan psihijatar Valter Cascioli, glasnogovornik spomenute udruge, te primijetio da je broj ljudi koji pribjegavaju tim praksama u stalnom porastu, uz veliku društvenu, psihološku, duhovnu i moralnu štetu. Takvo nas stanje zabrinjava – dodao je – jer slijedom toga imamo i veću izvanrednu demonsku aktivnost, posebno mučenje, opsesije, i ponajviše opsjednutost.

Primijetivši da su opasnosti koje dolaze od te prakse katkada podcijenjene, Valter Cascioli je kazao da onaj čija je vjera mlaka, ponekad ne uzima u obzir ni sâmo uobičajeno djelovanje demona, odnosno iskušenje. Upravo zbog toga potičemo na veću budnost. Uostalom, – dodao je – živimo u posebno kritičnom povijesnom trenutku, u kojemu se čini da žurba, površnost, snažni individualizam, i sekularizacija, vladaju našim društvom.

Borba protiv zla i Zloga postaje sve hitnija – napomenuo je Cascioli te objasnio da je jasno da je to tako zbog izravnoga djelovanja Božjega neprijatelja, ali i zbog slabljenja vjere, nedostatka vrijednostî, i kulturalnoga relativizma koji dobiva sve veće razmjere. Osim toga, svjedoci smo stalnoga širenja i medijskih poruka, knjigâ, televizijskih i kinematografskih programa, koji tragom senzacionalizma i spektakularnosti potiču osobito nove naraštaje da se bave okultizmom i sotonizmom, te da ih katkada i prakticiraju.

Na novinarovo pitanje što đavao danas najviše napada, i kako, Cascioli je napomenuo da je njegova lukavost u tomu da nas uvjeri da on ne postoji, a određeni laicizam, raširen u našem društvu, u tomu nam – kako je kazao – zacijelo ne pomaže. Snažno nas pogađa utjecaj koji te pojave izvanrednoga demonskog djelovanja imaju ponajviše na mlade naraštaje, ali i na obitelji – primijetio je. Znamo da onaj koji dijeli, đavao, ne odvaja nas samo od Boga, nego razdvaja osobe, obitelji; odvaja i od stvarnosti jer, nažalost, katkada imamo i slučajeve otuđenja, pa i mentalnoga, koji su uzgredni izvanrednomu đavolskom djelovanju – istaknuo je glasnogovornik Međunarodne udruge egzorcistâ.

RV | Bitno.net