Tekst križnog puta napisao je umirovljeni biskup Novare Renato Corti, poznat i kao predvodnik duhovnih vježbi za članove Rimske kurije

Na pobožnosti križnog puta na Veliki petak u rimskom Koloseumu, koju će predvoditi papa Franjo, čut će se među ostalim i apel za prestanak trgovine ljudima i djecom, za prestanak korištenja djece u ratnim sukobima, kao i svakog nasilja nad bližnjem – objavile su novinske agencije.

Tekst križnog puta napisao je umirovljeni biskup Novare Renato Corti, poznat i kao predvodnik duhovnih vježbi za članove Rimske kurije. Biskup Corti je u razgovorima za medije opisao kako se u meditacijama križnog puta među ostalim bavio i problemom nasilja u suvremenom svijetu.

“Htio sam otvoreno progovoriti o bolnim temama, poput smrtne kazne koja mora biti ukinuta, mučenja ljudi, trgovini ljudima, korištenjem djece u ratnim sukobima. Ali, istodobno pozivam i na prekrasna svjedočanstva koja nam daju nadu u Kraljevstvo nebesko koje dolazi – primjerice misionare i misionarke koje rade s napuštenom djecom ili pomažu djeci-vojnicima vratiti se u normalan život”, rekao je Corti.

Talijanski biskup napomenuo je kako će se u njegovim razmatranjima pojaviti i tema progona kršćana.

“To što se događa u mračnim trenutcima našeg vremena pokazuje nam zapravo moć Evanđelja i vrijednost istinskog susreta s Kristom”, poručio je biskup koji je rekao i kako će njegov križni put “pokušati odgonetnuti što je Isus mislio tijekom etapa svog puta”.

“Razmatranja pokušavaju dati glas Isusu, a potom i svakome tko sudjeluje u križnom putu, svakome od nas. Koristim prvo lice jednine i množine. Ništa ne opisujem, nego se sve temelji na empatiji i emotivnom angažmanu”, rekao je umirovljeni biskup.

Agencije prenose kako će se razmatranja dotaknuti i pedofilskih zločina koje su svećenici počinili nad djecom, te kako će se u njima ponovno čuti isprika i molba za oprost žrtava njihovim zlostavljačima.

Goran Andrijanić | Bitno.net