Foto: screenshot

Papa emeritus Benedikt XVI. proveo je svoj devedeset prvi rođendan u opuštenom ozračju zajedno sa svojim bratom Georgom, izjavio je njegov osobni tajnik msgr. Georg Gänswein.

“Trenutno slavi u svome domu zajedno sa svojim bratom koji je proveo s nama ovo jutro. Otići ćemo moliti krunicu, a zatim će bend Švicarske garde predstaviti maleno iznenađenje koje je vrlo tipično za Njemačku. Odsvirat će dvije ili tri pjesme, a nakon kratkog govora slavlje će se nastaviti.”, objasnio je Gänswein za Rome Reports.

Tako je nastavljena tradicija po kojoj se za Benediktov rođendan uvijek organizira nešto što ga podsjeća na njegov rodni kraj u Bavarskoj.

Što se tiče zdravlja Pape emeritusa, osobni tajnik je izjavio kako je unatoč smanjenoj fizičkoj strani dobrog duha.

„Mentalno je prisutan i danas će slaviti misu. Najvažnije je da je prisutan“.

Ipak, istaknuo je i kako u njegovim posljednjim godinama, prema Benediktovim vlastitim riječima, ne treba od njega očekivati nikakva nova akademska djela, iako još uvijek piše.

Podsjetimo, Papa emeritus je u nedavnom pismu talijanskim medijima napisao kako “hodočasti prema Domu”, a upitan u svojoj posljednjoj knjizi intervjuu kako zamišlja vječni Dom, odgovorio je:

“Takve stvari su teološka pitanja. Istovremeno, iz potpuno ljudske perspektive, veselim se što ću se ponovno susresti sa svojim roditeljima, braćom i sestrama, prijateljima, i zamišljam da će biti jednako lijepo kao što je bilo u našoj obiteljskoj kući.”

Ivo Džeba| Bitno.net