Papa Benedikt_Vjera se ne odnosi samo na um i srce nego na cijeli naš zivot

Pismo na 11 stranica Benedikt XVI. uputio je talijanskom autoru i matematičaru Piergiorgiu Odifreddiju koji je napisao knjigu o teškoćama s kojima se suočavala Rimokatolička crkva prije Benediktova odreknuća.

– Kada spominjete da su svećenici moralno zlostavljali maloljetnike, mogu samo, kao što znate, primiti to s dubokom konsternacijom. No nikada nisam pokušao prikriti stvari – napisao je u svom pismu papa Benedikt.

Dijelovi Benediktova pisma objavljeni su uz njegovo odobrenje. Vjeruje se da je time Papa prvi put progovorio o optužbama za prikrivanje spolnog zlostavljanja u redovima Crkve. Također, to je i prva objava nekog Benediktova pisanog komentara otkako je 28. veljače otišao u mirovinu.

Skupine za zaštitu žrtava spolnog zlostavljanja optužile su Benedikta da nije učinio dovoljno da okonča zlostavljanje dok je bio papa i ranije kada je kao kardinal Ratzinger bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

Kriza je izbila u Bostonu 2002. kada su mediji otkrili sustavno prikrivanje zločina svećenika zlostavljača te se proširila nizom drugih zemalja. Crkva je tada reagirala donošenjem novih smjernica za postupanje prema prošlim zlostavljanjima, za sprečavanje novih slučajeva i za prijavu zlostavljača policiji te za sprečavanje ređenja potencijalnih zlostavljača.

Bitno.net

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]