franjo-i-benedikt

Benedikt XVI. napisao je iscrpnu kritiku prošlogodišnjeg razgovora kojeg je papa Franjo dao za isusovački časopis Civilta Cattolica, a to je učinio na zahtjev samog Pape, otkrio je nadbiskup Georg Gänswein u razgovoru za njemačku javnu televiziju ZDF.

Nadbiskup, inače prefekt Case Pontificie a ujedno i osobni tajnik pape emeritusa Benedikta XVI., otkrio je to u emisiji koja je u Njemačkoj emitirana povodom prve godine Papina pontifkata. Prema Gänsweinu, papa emeritus je posvetio tom razgovoru četiri stranice kritike. To je učinio nakon što je glavni urednik Civilte Cattolice o. Antonio Spadaro dao papi Franji primjerak razgovora, a ovaj ga je proslijedio papi emeritusu i tražio od njega da kritički analizira izjave dane u razgovoru. Podsjetimo, u tom je razgovoru papa Franjo dao neke izjave o kojima se raspravljalo unutar Crkve, primjerice kako ne treba “inzistirati samo na pitanjima povezanima s pobačajem, homoseksualnim brakom i uporabom kontracepcijskih metoda”.

Nadbiskup Gänswein nije htio reći što je papa emeritus točno kritizirao kod svoga nasljednika, ali rekao je da je Benediktov tekst bio vrlo zanimljiv. Papa Franjo ga je, nastavio je njemački nadbiskup, pažljivo pročitao i, prema riječima svog tajnika, prigovore Benedikta XVI. ozbiljno shvatio i neke od njihovih zaključaka usvojio u svom pastoralnom radu.

G. An. | Bitno.net