U Vatikanu je danas objavljeno apostolsko pismo pape Franje u prigodi zaključenja Izvanrednog jubileja milosrđa, javlja IKA.

Apostolsko pismo pod naslovom “Misericordia et misera” na prigodnoj tiskovnoj konferenciji predstavio je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije mons. Rino Fisichella koji je istaknuo kako je riječ o programatskom dokumentu kojim se želi potaknuti kršćanske zajednice da nastave djelatno širiti milosrđe i po završetku Godine milosrđa.

Izrazi „misericordia et misera” (milosrđe i bijednica) preuzet je od svetog Augustina koji njima opisuje susret između Isusa i preljubnice (usp. Iv 8, 1-11) kako bi objasnio otajstvo Božje ljubavi kad izlazi ususret grešniku.

– Fra Ante Vučković analizirao novo apostolsko pismo pape Franje i zaključio: Papa nije relativizirao težinu pobačaja

Kako prenosi Radio Vatikan, Sveti je Otac spomenutim pismom ostavio na snazi nekoliko odredbi koje su vrijedile isključivo za vrijeme trajanja Godine milosrđa. Tako je Papa produžio mandat Misionarima milosrđa koji su imali ovlasti opraštati grijehe čije je odrješenje do sada bilo pridržano Svetoj Stolici.

“Ova izvanredna služba ne prestaje sa zatvaranjem Svetih vrata. Želim da se nastavi do daljnjega kao konkretan znak milosti Jubileja koja ostaje živa i djelotvorna u svijetu”, napisao je papa Franjo, dodavši kako će rad Misionara nadgledati Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije.

Osim toga, Sveti je Otac apostolskim pismom produljio na neograničeno vrijeme ovlasti svećenika iz Svećeničkog bratstva sv. Pija X. da slušaju ispovijedi i vjernicima udjeljuju sakrament pomirenja. Također, produljena je ovlast svim svećenicima, na neograničeno vrijeme, da odrješuju vjernike od smrtnog grijeha abortusa.

“I dalje želim naglasiti jako odlučno kako je abortus smrtni grijeh koji odnosi nevin život. Međutim, također moram naglasiti kako nema grijeha koji ne može biti izbrisan kada Božje milosrđe naiđe na iskreno raskajano srce koje želi pomirenje s Ocem”, napisao je Papa u svom apostolskom pismu.

– Ovo su imena svećenika u Hrvatskoj i BiH koji su ovlašteni odrješivati od najtežih grijeha

Jubilejska godina je završena, ali vrata milosrđa u našim srcima i dalje su otvorena, poručio je Papa i pozvao vjernike da i dalje prakticiraju duhovna i tjelesna djela milosrđa.

“Ovo je vrijeme milosrđa jer niti jedan grešnik ne može se umoriti od traženja oprosta i svatko može osjetiti topli zagrljaj Oca”, zaključio je Papa i pozvao Crkvu na obilježavanje Svjetskog dana siromaha koji bi padao na predzadnju nedjelju liturgijske godine.

Cijeli tekst pisma Misericordia et misera na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Bitno.net