Konzervativna stranka Pravo i pravda (Prawo i Sprawiedłiwość – PiS) predsjednika Jarosława Kaczynskog i kandidatkinje za premijerku Beate Szydło odnijela je uvjerljivu pobjedu na prekjučerašnjim parlamentarnim izborima u Poljskoj, s čime je otvorena mogućnost za promicanje kulture života kroz nove ili izmjenu postojećih zakona, naglašavaju katolički mediji u toj zemlji.

Kako je u razgovoru za tjednik Gość Niedzielny rekao Marek Jurek, šef stranke Republikanska desnica (Prawica Rzeczpospolitej), čiji su se zastupnici kandidirali na listama PiS-a, rezultati izbora omogućuju intervenirati u zakonodavstvo koje regulira bioetička pitanja.

Jurek, inače zastupnik u Europskom parlamentu, rekao je kako prvo treba popraviti štetu koju je počinila dosad vladajuća Građanska platforma (PO) donošenjem spornih zakona i uredbi. Prije svega, riječ je o zakonu koji je legalizirao in vitro oplodnju bez ikakvog uvažavanja i zaštite začetog života (o tome smo pisali OVDJE), kao i uvođenja tablete za dan poslije EllaOne u slobodnu prodaju, iako za to nije postojala obaveza (isto se dogodilo u Hrvatskoj, o čemu smo pisali OVDJE).

Jurek je rekao kako treba redefinirati i seksualni odgoj u školama koji je u vrijeme PO-a krenuo u smjeru liberalno-permisivnog poimanja ljudske spolnosti.

Naposljetku, tu je i zakon o zabrani pobačaja koji je sada na snazi i koji dopušta iznimku u slučaju bolesti nerođenog djeteta, što dovodi do eugeničkih pobačaja.

Poljski političar smatra kako situacija u kojoj PiS ima u poljskom parlamentu Sejmu više od polovice zastupnika otvara mogućnosti za unošenje u Ustav odredbi koje će zaštititi život od začeća do prirodne smrti. Uz PiS-ove zastupnike, te zastupnike njima bliskih stranaka, mogla bi se, tvrdi Jurek, stvoriti dvotrećinska većina u parlamentu koja bi, kao u Mađarskoj, mogla usvojiti ustavne amandmane koji idu u smjeru jačanja vrijednosti kršćanske kulture.

“Jedno je sigurno – birači su glasali za dubinske promjene. Iz Sejma je nestala postkomunistička ljevica, kampanja protiv Crkve i kršćanstva doživjela je fijasko. Dogodila se jedna velika reakcija društva i na tome možemo graditi”, rekao je Jurek, dodajući kako još treba vidjeti koliko je PiS spreman za to, ali da će njegovi zastupnici svakako predlagati i podržavati takve zakonske inicijative.

Na kraju dodajmo kako će novi saziv Sejma po prvi put od pada komunizma biti bez zastupnika iz postkomunističkog SLD-a. Ta stranka je tijekom povijesti poljske ‘Treće republike’ imala svojih političkih ‘trenutaka’. Njezin dužnosnik Aleksander Kwasniewski bio je dva mandata predsjednik, a stranka je vladala zemljom u dva navrata: od 1993. do 1997. i od 2001. do 2005. Sada, međutim, doživjeli su žestoki poraz, ne uspjevši ući u Sejm kao dio koalicije lijevo-liberalnih stranaka.

Goran Andrijanić | Bitno.net