Nuncij

Prije podne 21. travnja snažna je eksplozija potresla Damask; naime, pred Parlamentom je eksplodirala bomba i ubila pet osoba, a prije toga je objavljeno da će se predsjednički izbori održati 3. lipnja. Tijekom poruke Gradu i Svijetu (Urbi et Orbi), Papa je podsjetio i molio za sve zemlje u kojima se ratuje, naročito za „ljubljenu Siriju“, da se smogne odvažnosti za nove mirovne pregovore. Te su Papine riječi oživjele nadu, unatoč tomu što u ovakvom ozračju Uskrs nije lako slaviti – kazao je apostolski nuncij u Damasku, nadbiskup Mario Zenari, u razgovoru za Radio Vatikan.

Na upit o proslavi Uskrsa u Siriji, nuncij je rekao da su razne kršćanske zajednice – katoličke i pravoslavne – slavile Uskrs. Rekao bih da unatoč slavljeničkom raspoloženju, ovdje još uvijek vlada ozračje muke: koje je započelo u utorak napadom na katoličku armensku školu u kojem je bilo mnogo žrtava, a jednoj su devetogodišnjoj djevojčici u bolnici amputirali nogu. U Aleppu je na Veliki četvrtak bio pravi pakao; neke zajednice nisu slavile obrede, a tako je bilo sve do danas – kazao je nuncij. 

Želio bih podsjetiti da sam jučer s melkitskim, te grko-pravoslavnim patrijarhom i drugim biskupima, katoličkim i pravoslavnim, posjetio selo Malula, poznato po starokršćanskoj baštini, naime u selu se još uvijek govori aramejskim, Isusovim jezikom. Umalo smo doživjeli srčani udar, gledajući porušene crkve i samostane, upravo u času kada su po crkvama cijeloga svijeta, zvona naviještala Kristovo uskrsnuće – istaknuo je nuncij Zenari.