U nedjelju je u 81. godini života preminuo kineski biskup Taizhoua, Anthony Xu Jiwei. Za biskupa je zaređen 2010. godine, a priznavali su ga i Sveta Stolica i kineska vlada. Misa zadušnica za monsinjora Xua će biti u četvrtak, 29. rujna, u 19:30, a pogreb će biti sljedećeg dana u 5 sati ujutro.

Anthony Xu Jiwei se rodio 1935. godine u Šangaju, a poziv je osjetio u 13. godini. Pohađao je sjemenište u Ningbou, a poslije toga sjemenište u Šangaju. Uvijek je bio vjeran i odlučan u svojem služenju Bogu čak i u teškim vremenima – stoji u osmrtnici dijeceze Taizhou.

Biskup Xu je stupio u sjemenište u Ningbo 1948. godine, a kasnije je prešao u šangajsko sjemenište gdje je ostao do 1958. godine. Od 1960. do 1985. godine – u razdoblju političkih previranja u Kini – monsinjor Xu je proveo pet godina u zatvoru, a potom je osuđen na mnogo godina teškog rada. U tom razdoblju šest godina je predavao kao učitelj.

Kineske vlasti su ga oslobodile 1985. godine, a po oslobođenju je zajedno s grupom sjemeništaraca stupio u regionalno sjemenište Sheshan. Većina njih su bili bivši sjemeništarci, koji su bili prisiljeni napustiti školu za vrijeme Kulturne revolucije.

Za svećenika dijeceze Ningbo zaređen je 1985. godine, ali je ostao u Sheshanu predavati. Godine 1987. se vratio u Ningbo, gdje je služio kao župnik. U ožujku 1999. godine je prešao u Taizhou, gdje je služio kao apostolski administrator i župnik crkve u Jiaojiangu. U srpnju 2010. godine je zaređen za biskupa te dijeceze.

„Vrijeme provedeno u zatvoru je učvrstilo moju vjeru“, rekao je jednom biskup Xu. „U tom razdoblju velike kušnje, molio sam se svakodnevno … shvatio sam da me Bog duboko ljubi i da je sa mnom svaki dan“, kazao je biskup.

Dijeceza Taizhou je poznata u povijesti Crkve u Kini jer je njen prvi biskup, monsinjor Jou Hou-shan, bio dio prve grupe od šest kineskih svećenika, koje je u listopadu 1926. godine papa Pio XI. zaredio za biskupe. Dodajmo kako je dijeceza Taizhou postala apostolskim vikarijatom 1926. godine i dosad je imala samo dva biskupa: monsinjora Joua i monsinjora Xua. Prvi je umro 1962. godine, a biskupska stolica je bila prazna sve do 2010. godine.

Radio Vatikan | Bitno.net