ArticleImages_49680_Синод_УГКЦ

Dok se na summitu u Müchenu zapad i Rusija svađaju zbog Ukrajine, u toj zemlji ne jenjavaju prosvjedi i vladino nasilje. Tako je 31.01. ove godine u okolici Kijeva u istoj šumi u kojoj je pronađeno tijelo Jurija Werbyckog, pronađen živ, ali pretučen još jedan prosvjednik – Dmito Bulatov. Cijelo je tijelo Bulatova bilo prekriveno hematomima i ranama. Na rukama i nogama imao je rane kao od razapinjanja, odrezan mu je komad uha. Prema dokazima kojima barataju prosvjednici ova i druga zlodjela djelo su specijalne jedinice ukrajinske policije „Berkut“.

Također je potvrđeno da policajci u civilu potpaljuju automobile prosvjednika. Pa čak i one s diplomatskim tablicama. Tako je preksinoć potpaljen auto kanadskog veleposlanstva. Kanada je, naime, prva zapadna zemlja koja je uvela sankcije protiv ukrajinskih vlasti.

Ukrajinske vlasti počeli su ubacivati u socijalne mreže i provladine web-stranice različita lažna proročanstva koje predviđaju uništenje Katoličke Crkve u Ukrajini i Poljskoj, porobljavanje te dvije zemlje od strane Rusije i navodno njihovo ponovno uskrsnuće. Ta proročanstva pripisuju poznatim svećenicima i biskupima iz vremena kada je Katolička Crkva u Sovjetskom Savezu bila u ilegali. Crkva redovito upozorava vjernike na lažnost ovih „proročanstava“. Prema mišljenju stručnjaka vlasti to čine u nadi da će na taj način obeshrabriti prosvjednike veći dio kojih čine katolici.

Ukrajinska vladajuća stranka izvjestila je jučer  o stvaranju paramilitarnih postrojbi koje će se boriti protiv prosvjednika. Time ukrajinske vlasti sve više približavaju zemlju pravom građanskom ratu. Tako da je situacija u zemlji sve kaotičnija i neizvjesnija.

U ovoj teškoj situaciji svi su se grkokatolički biskupi Ukrajine (tu spada Ukrajinska Grkokatolička Crkva i Mukačevska grkokatolička eparhija, koja je direktno pod Rimom) obratili javnosti s apelom za mir u zemlji.

Odgovornom za teško stanje u zemlji biskupi smatraju vladu, koja ne želi čuti glas naroda. Ukrajinski je grkokatolički episkopat izrazio „najdublju sućut obiteljima poginulih i molitvenu potporu. Također smo u molitvi i potpunoj solidarnosti s obiteljima proganjanih, na strani premlaćenih, nestalih, potlačenih, prezrenih…“.

Osim toga, biskupi su izrazili duboku zabrinutost zato što su divljaštvo, mržnja i bezakonje postali integralnim dijelom ponašanja ukrajinske policije i sudstva.

„Vlast koja se oglušila na vapaje svoga naroda i pokušava utišati taj glas pomoću policijskih palica i pucnjavom iz vatrenog oružja, krenula je opasnim putom terora i diktature, što je u potpunosti suprotno njezinom temeljnom pozivu – biti jamcem i promicateljem općeg dobra naroda” – stoji u apelu biskupa.

Biskupi su također pozvali sve vjernike da svakog dana u 21 sat po istočnoeuropskom vremenu (20 sati u Hrvatskoj) sjedine svoja  srca u zajedničkoj molitvi za mir i dobrobit Ukrajine i njezinih naroda te da svaka biskupija u Ukrajini jedan dan u tjednu posti na tu nakanu.

Za Bitno.net iz Ukrajine

Orest Wilczynski, svećenik Ukrajinske grkokatoličke crkve