Ukrajina: Dok se nasilje nastavlja, biskupi pozivaju na molitvu i post za mir

Grkokatolički biskupi obratili su se javnosti i pozvali vjernike na molitvu i post za Ukrajinu

ArticleImages_49680_Синод_УГКЦ

Dok se na summitu u Müchenu zapad i Rusija svađaju zbog Ukrajine, u toj zemlji ne jenjavaju prosvjedi i vladino nasilje. Tako je 31.01. ove godine u okolici Kijeva u istoj šumi u kojoj je pronađeno tijelo Jurija Werbyckog, pronađen živ, ali pretučen još jedan prosvjednik – Dmito Bulatov. Cijelo je tijelo Bulatova bilo prekriveno hematomima i ranama. Na rukama i nogama imao je rane kao od razapinjanja, odrezan mu je komad uha. Prema dokazima kojima barataju prosvjednici ova i druga zlodjela djelo su specijalne jedinice ukrajinske policije „Berkut“.

Također je potvrđeno da policajci u civilu potpaljuju automobile prosvjednika. Pa čak i one s diplomatskim tablicama. Tako je preksinoć potpaljen auto kanadskog veleposlanstva. Kanada je, naime, prva zapadna zemlja koja je uvela sankcije protiv ukrajinskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinske vlasti počeli su ubacivati u socijalne mreže i provladine web-stranice različita lažna proročanstva koje predviđaju uništenje Katoličke Crkve u Ukrajini i Poljskoj, porobljavanje te dvije zemlje od strane Rusije i navodno njihovo ponovno uskrsnuće. Ta proročanstva pripisuju poznatim svećenicima i biskupima iz vremena kada je Katolička Crkva u Sovjetskom Savezu bila u ilegali. Crkva redovito upozorava vjernike na lažnost ovih „proročanstava“. Prema mišljenju stručnjaka vlasti to čine u nadi da će na taj način obeshrabriti prosvjednike veći dio kojih čine katolici.

Ukrajinska vladajuća stranka izvjestila je jučer  o stvaranju paramilitarnih postrojbi koje će se boriti protiv prosvjednika. Time ukrajinske vlasti sve više približavaju zemlju pravom građanskom ratu. Tako da je situacija u zemlji sve kaotičnija i neizvjesnija.

U ovoj teškoj situaciji svi su se grkokatolički biskupi Ukrajine (tu spada Ukrajinska Grkokatolička Crkva i Mukačevska grkokatolička eparhija, koja je direktno pod Rimom) obratili javnosti s apelom za mir u zemlji.

Odgovornom za teško stanje u zemlji biskupi smatraju vladu, koja ne želi čuti glas naroda. Ukrajinski je grkokatolički episkopat izrazio „najdublju sućut obiteljima poginulih i molitvenu potporu. Također smo u molitvi i potpunoj solidarnosti s obiteljima proganjanih, na strani premlaćenih, nestalih, potlačenih, prezrenih…“.

Osim toga, biskupi su izrazili duboku zabrinutost zato što su divljaštvo, mržnja i bezakonje postali integralnim dijelom ponašanja ukrajinske policije i sudstva.

„Vlast koja se oglušila na vapaje svoga naroda i pokušava utišati taj glas pomoću policijskih palica i pucnjavom iz vatrenog oružja, krenula je opasnim putom terora i diktature, što je u potpunosti suprotno njezinom temeljnom pozivu – biti jamcem i promicateljem općeg dobra naroda” – stoji u apelu biskupa.

Biskupi su također pozvali sve vjernike da svakog dana u 21 sat po istočnoeuropskom vremenu (20 sati u Hrvatskoj) sjedine svoja  srca u zajedničkoj molitvi za mir i dobrobit Ukrajine i njezinih naroda te da svaka biskupija u Ukrajini jedan dan u tjednu posti na tu nakanu.

Za Bitno.net iz Ukrajine

Orest Wilczynski, svećenik Ukrajinske grkokatoličke crkve

Objavljeno: 2. veljače 2014.

Možda vam se svidi