Ugledni hrvatski psihijatar Herman Vukušić je u povodu tribine o prizivu savjesti, koju danas organizira Hrvatski liječnički zbor, za Direktno izjavio kako su debate o prizivu savjesti plod sociopolitičkih smjernica. Izjavio je kako je za njega debata i prozivka liječnika zbog priziva savjesti u javnosti i pojedinim medijima pomalo degutantna.

“Ispada da se liječnik koji se poziva na priziv savjesti mora osjećati posramljeno, da ne kažem stigmatizirano. Zašto? Zbog čega? Debate oko novog zakona su, po mojem mišljenju, posljedica nekih sociopolitičkih smjernica. Liječnici u Hrvatskoj kao zajednica nisu zaostali te itekako prate trendove, tako i one liberalne“, objašnjava.

Dodaje kako priziv savjesti nije hrvatska umotvorina te da hrvatski liječnici poštuju medicinska i etička načela koja su od pamtivijeka u medicini te kako je sramota da se liječnike proziva zbog priziva savjesti.

Objasnio je i kako brojni liječnici priziv savjesti otkriju nakon fakulteta. “Priziv savjesti je sigurno civilizacijska stečevina, spominje se u izvornom tekstu Hipokratove zakletve. To nije nešto s čime se čovjek rađa ili upisuje fakultet. Liječnik može svoj stav zauzeti i nakon rada u praksi, pogotovo ako je u pitanju ginekologija. Naša praska je takva da nas svako iskustvo uči, obogaćuje, ostavlja traga… Sve te sudbine ne mogu proći kroz liječničku ordinaciju, a da ne ostave traga. To je odnos koji ide u dva smjera”, izjavio je.

Inače, Herman Vukušić je jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, koji je poznat ponajviše po svojem zalaganju i pomoći  braniteljima oboljelima od PTSP-a. Vukušić je nedavno vrlo oštro reagirao na istupe saborskog zastupnika Ivana Pernara koji je negirao farmakologiju i oboljelima od depresije kao bolji lijek savjetovao odlazak u šumu.

Ugledni liječnik je također upozorio na opasne izjave splitske motivacijske govornice Ane Bučević, nakon čega ju je Ministarstvo zdravstva kazneno prijavilo za nadriliječništvo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net