Poštivati i štititi život koji se ima roditi, poduprijeti život koji se kroz patnju približava svojemu kraju bez uporabe novih tehnologija koje štete ljudskom dostojanstvu, vrlo su aktualne teme u doba naglog biotehnološkog napretka.

Znanost se naglo razvija, na dnevnom su redu uvijek nova otkrića, ali ima načelo koje uvijek valja poštivati: neupitne vrijednosti dostojanstva ljudske osobe. Danas se uglavnom govori o zaštiti embrija od samog začeća i ljudskog života do prirodne smrti. To su vrlo ozbiljni izazovi, valja ih dobro proučiti, produbiti i na njih odgovoriti – kazala je Virginia Coda Nunziante, promicateljica skupa.

Na skupu je sudjelovao i kardinal Leo Raymond Burke, pročelnik Vrhovnog vatikanskog suda, a osvrćući se na rad skupa rekao je da se danas imamo boriti protiv nestanka osjećaja za Boga. Izgubili smo osjećaj za Boga i vjerujemo da svemu možemo naći rješenje, ne poštujući ljudsko biće. Užasno je to što činimo. Trpeća osoba na poseban način očituje ljudsko dostojanstvo. Svijet to vrlo teško shvaća, a mi smo stvoreni da u ljubavi jedni drugima praštamo, to nas je Krist naučio i svojim životom pokazao, a isto tako se i mi imamo odnositi prema osobi koja trpi – zaključio je kardinal Burke.(rv/bitno.net)