TOLERANCIJA NA FRANCUSKI NAČIN

U Francuskoj ponovno sekularističko iživljavanje nad kršćanima

Nakon žestokih kritika, pritiska francuske katoličke javnosti, te peticije stranice Citizen.go, pariški gradski prijevoznik RATP (Régie autonome des transports parisiens) odobrio je postavljanje prvotno zabranjenih reklamnih plakata koji najavljuju humanitarni koncert francuske grupe “Les Prêtres” (Svećenici).

pretres

Izvor: Aleteia.org

Naime, na plakatima za koncert čiji je prihod namijenjen pomoći progonjenim kršćanima u Iraku i Siriji, nalazila se obična sintagma “kršćani Istoka” koja je zasmetala pariškom prijevozniku, odnosno njegovoj marketinškoj agenciji Metrobus. Agencija je zbog zahtjeva za vjerskom neutralnošću u javnom prostoru „u kontekstu ratnih sukoba u inozemstvu“ od organizatora koncerta zatražila uklanjanje sporne sintagme, što je vrlo brzo izazvalo burnu reakciju javnosti. Reagirao je i francuski premijer Manuel Valls pozvavši RATP putem Twittera da „preuzme odgovornost“.

Glavni organizator koncerta biskup Jean-Michel Di Falco Leandri, izjavio je kako je prema prvotnom obrazloženju RATP-a, problem zapravo predstavljao “vjerski sadržaj” na plakatima, te dodao:

– Ne smijemo miješati sekularnost koju svi poštujemo, sa sekularnim ekstremizmom koji se pretvara u smiješni i groteskni lov na vještice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od kritičara s podsmijehom su primijetili kako s jedne strane riječ “kršćani” postaje neprihvatljivom u javnom prostoru, dok s druge strane reklame za izvanbračne aktivnosti bez problema ondje pronalaze svoje mjesto.

Francuska udruga CHREDO čija je glavna misija podizanje svijesti i ukazivanje na progone i stradanja kršćana na Bliskom istoku zatražila je presudu nadležnog suda u slučaju spornih plakata, kako bi se u budućnosti izbjegle ovakve situacije. Prvo saslušanje zakazano je za danas. Slučajem će se baviti i Gornji dom francuskog parlamenta.

Spomenimo kako je popularnu grupu “Les Prêtres” 2010. godine osnovao spomenuti biskup Gapa i Embruna mons.  Leandri i to kako bi prikupio sredstva za izgradnju škole i crkve na Madagaskaru. Grupu, točnije trio, čine dvojica svećenika i bivši bogoslov, a njihov prvi album Spiritus Dei prodan je u više od 800 tisuća primjeraka.

Poslušajte pjesmu “Infunde amorem”(Zadahni ljubavlju) s albuma “Amen” iz 2014. godine.

M.V.|Bitno.net


Objavljeno: 8. travnja 2015.

Možda vam se svidi