Biskup irske dijeceze Killaloa Fintan Monahan izjavio je jučer kako je “šokiran” i “žalostan” nakon što je vladino povjerenstvo potvrdilo pronalazak “značajna” broja ostataka tijela djece na terenu nekadašnjeg crkvenog doma za samohrane majke i djecu u Tuamu.

“Novinska izvješća o tome koja su se pojavila u nekoliko posljednjih godina šokirala su me, učinila tužnim i razočaranim. Razina šoka i razočaranja velika je i među stanovništvom… Nema nikakva objašnjenja za sve ono što se tamo događalo, posebice u svjetlu evanđelja koje je u srcu svega što činimo”, rekao je biskup koji je i sam neko vrijeme služio kao svećenik u biskupiji Tuam.

Time se pridružio sličnoj poruci koju je javnosti nakon objave rezultata rada povjerenstva uputio nadbiskup Tuama Michael Neary koji je izjavio kako je “šokiran” rezultatima istrage. Nadbiskup Neary je također rekao kako može samo naslutiti razmjere patnje kojoj su bile izložene samohrane majke i djeca u domu u Tuamu te kako je riječ o bolu koji je nemoguće spoznati do konca.

Podsjetimo – prošli je tjedan posebno vladino povjerenstvo objavilo kako je nakon iskapanja na terenu koji je pripadao nekadašnjem domu koji su vodile redovnice iz reda Bon Secours (Sestre dobre pomoći) pronašli “značajan broj” ostataka tijela djece. Najmlađa djeca bila su u fetalnom stadiju razvoja, a najstarija tri godine. Nije precizirano koliko taj “značajan broj” doista iznosi, a ostaci su pronađeni u “podzemnoj strukturi” s nekoliko komora koja je bila povezana s obližnjom septičkom jamom i sustavom kanalizacije, ali nije potvrđeno je li ta struktura ikada bila korištena u prvotnu svrhu.

Irska je vlada ovo povjerenstvo osnovala nakon što je povjesničarka Catherine Corless otkrila evidenciju o oko 800 djece koja su umrla u domu u Tuamu od pothranjenosti i bolesti, ali nije zabilježeno gdje su pokopana. Već ranije su pronađeni ostaci tijela u području oko doma, ali se vjerovalo kako je riječ o žrtvama Velike gladi u Irskoj iz XIX. stoljeća. Tada je taj prostor ograđen i postavljena je mala statua Marije Djevice (fotografija).

Corless je, međutim, bila uporna i tvrdila je kako je riječ o djeci iz doma koji je bio otvoren od 1925. do 1961. Corless je objavila rezultate istrage i ponovno aktualizirala slučaj. Slučaj koji je izazvao rasprave o društvenoj stigmatizaciji samohranih majki i njihove djece koja je bila uobičajenom praksom u irskom društvu toga vremena (kao i u drugim zemljama) i kojoj je, kako se čini, svoj prilog nažalost dala i Katolička Crkva.

Također, krenule su i rasprave o uvjetima u kojima su samohrane majke i njihova djeca živjeli u crkvenim domovima. Pojedini mediji tvrde da je ovoliki broj umrle djece u Tuamu veći u odnosu na druge institucije sličnog tipa, dok drugi tvrde kako je riječ o istoj tragičnoj bilanci koja je bila uobičajena za siromašnu Irsku koja se sredinom XX. stoljeća borila s krizom.

Bez obzira na sve to jasno je da je riječ o šokantnom otkriću koji će dodatno prodrmati, pedofilskim skandalima već svojedobno uzdrmanu, Katoličku Crkvu u Irskoj. Iako još treba otkriti koliki je točan broj djece u ovoj grobnici te na koji su način bili pokopani, nejasno je zašto su se sestre iz doma doslovno “rješavale” tijela preminule djece i tako išle protiv 7. djela tjelesnog milosrđa (Mrtve pokopati), kao što je zabrinjavajuća i stopa smrtnosti djece. Treba napomenuti kako su u Irskoj u to vrijeme vanbračna djeca bila pokapana izvan groblja, žalosna praksa koje se čini se nažalost i Crkva toga vremena pridržavala, a takva “ilegalna” groblja nalaze se diljem Irske.

Irski mediji koji već vode rat protiv Crkve nakon ovoga će ga pojačano nastaviti. Ne treba zaboraviti kako je tamo u tijeku kampanja za legalizaciju abortusa, a ovaj događaj će toj kampanji dodatno pomoći.

Rijetki su glasovi izvan Katoličke Crkve koji upozoravaju na to kako precizne i točne činjenice ovog tragičnog događanja tek trebaju biti utvrđene. Jedan od njih pripada Brendanu O’Neillu, konzervativnom komentatoru (inače ateistu).

On je u svom komentaru za The Irish Times napisao kako “nitko ne može osporiti da su uvjeti u domu vjerojatno bili loši i da se nepravedno postupalo prema majkama i djeci”.

Međutim, upozorio je kako tabloidni naslovi tipa “800 djece u septičkoj jami” naprosto nisu istiniti i za njih nema dokaza.

Još uvijek je nepoznato u ovom trenutku koliko je djece pokopano u toj “podzemnoj strukturi”, istaknuo je O’Neill, dodajući kako nikako nije jasno da su tamo sva djeca iz evidencije preminulih. Povjerenstvo govori o “značajnom broju”, ali znači li taj broj doista stotine djece (pri čemu, naravno, ako je i jedno mrtvo dijete nedostojno pokopano – previše je)? Napomenimo kako su 2014. novinske agencije već izvještavale na takav način o cijelom slučaju, pa su se kasnije ispričavale (Associated Press među ostalima).

Osim toga, riječ je o strukturi koja je bila povezana sa sustavom septičke jame, ali uopće nije jasno da je bila korištena u te svrhe. Dakle, naslovi o “bacanju djece u septičku jamu” su neosnovani.

O’Neill također upozorava kako je “struktura” pretvorena u svojevrsne katakombe jer je imala nekoliko “komora”. Komentator je naglasio kako su pojedini svjedoci govorili o tome kako su djeca bila povijena, što znači da nisu bila tek “bacana”.

“Cijela kampanja kao da nije usmjerena na to da se konačno otkrije što se događalo u domu, nego da od njega napravi simbol zla kako bi se oni koji se smatraju pristojnim mogli njemu suprotstaviti”, napisao je O’Neill jasno aludirajući na one kojima je više nego do tragične smrti djece stalo do diskreditiranja Crkve.

Pri svemu tome nema sumnje kako ovaj tragičan i šokantan slučaj treba temeljito istražiti.

Biskup Tuama i red Bon Secours najavili su punu suradnju s istražnim organima. Ta je suradnja u interesu obitelji onih koji tragaju za svojim braćom i sestrama, ali i u interesu Crkve.

Goran Andrijanić | Bitno.net