RED CISTERCITA STROGOG OPSLUŽIVANJA

Trapistički samostani proizvode neke od najboljih piva na svijetu, a zarađeni novci idu u dobre svrhe

Proizvodnja originalnih prehrambenih produkata koji se potom prodaju radi pokrivanja troškova samostana uobičajena je “strategija” među trapistima, ali i drugim monaškim redovima

Trapistički samostan u češkom Novom Dvuru ne proizvodi pivo nego senf i namaze koje potom prodaje, a novac koristi za troškove samostana. Foto: Arhiva samostana Novy Dvur

Red cistercita strogog opsluživanja ili – kako ih kolokvijalno zovu, trapisti – ima oko 146 samostana po cijelome svijetu, a od toga njih 14 ima dopuštenje za proizvodnju različitih vrsta piva koje se ubrajaju među najcjenjenija na svijetu, piše stranica Aleteia.

Stranica je pisala o jednom od samostana koji ima tu dozvolu, koju izdaje Međunarodna trapistička organizacija, institucija koja koordinira rad onih samostana toga reda koji proizvode autentične proizvode s trapističkim certifikatom. Riječ je o samostanu Mount Saint Bernard Abbey u engleskoj pokrajini Leicestershire koji je prije otprilike godinu dana počeo proizvoditi autentično trapističko ale pivo – Tynt Meadow.

Potražnja za njim, piše stranica, toliko je velika da trapisti ne stižu svojom proizvodnjom pokriti zahtjeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodnja prehrambenih produkata koji se potom prodaju radi pokrivanja troškova samostana ili karitativnih djelatnosti uobičajena je “strategija” među trapistima, ali i drugim monaškim redovima.

Kada je naš portal prije nekoliko godina radio reportažu iz samostana Novy Dvur u Češkoj (pročitajte je OVDJE), obišli smo tada i radionicu u kojoj se proizvodi senf i namazi s isključivo prirodnim sastojcima.

“Moramo raditi jer su nam potrebni novci, a moramo raditi i jer nam je to potrebno kao ljudima, što je sv. Benedikt dobro znao“, rekao nam je tada brat Bernard koji je bio zadužen za proizvodnju senfa.

Tada smo pitali brata Bernarda za neke od belgijskih trapističkih samostana u kojima se proizvode ponajbolja piva na svijetu i gdje je ta manufaktura postala unosan posao.

„Da, tamo se zaradi puno novca. Ali, potom taj novac odlazi tamo gdje je potreban. Recimo na naše samostane po Bliskom istoku i Aziji gdje monasi ne bi preživjeli bez pomoći. Ili na karitativne djelatnosti“, odgovorio nam je tada brat.

Goran Andrijanić | Bitno.net


Objavljeno: 16. kolovoza 2019.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi