Više od 200 sudionika, među njima preko 40 svećenika, okupili su se ovaj tjedan u poljskom marijanskom svetištu u Licheńu na međunarodnim radionicama koje se bave tradicionalnom latinskom misom i njezinom liturgijom, izvijestila je poljska katolička informativna agencija KAI.

Radionice pod imenom Ars Celebrandi (‘Umijeće slavljenja’) trajat će cijeli tjedan, a na njima će svećenici, organisti, pjevači i drugi laici iz nekoliko država dobiti pouku o svim aspektima služenja i slavljenja mise po izvanrednom obliku rimskog obreda (‘Tridentska misa’). Radionice uključuju pouku u svim aspektima liturgije – od samog obreda do polifonijskog (višeglasnog) pjevanja i gregorijanskih korala koji su karakteristični za taj oblik liturgije. Kako je izvijestio KAI, organizirane su i radionice koje se bave tradicionalnim liturgijskim ruhom i njegovim izrađivanjem.

Među predavačima na ovom događanju, najvećem takvome u Crkvama iz zemalja središnje Europe, su i kompozitor liturgijske glazbe Paweł Bębenek i češki organist Robert Hugo.

Okupljanje je započelo u nedjelju 16. kolovoza, svetom misom koju je predvodio vlč. Paweł Korupka, jedan od svećenika u Poljskoj koji je i službeno zadužen za očuvanje tradicionalne liturgije. Kako je KAI prenio, on je u homiliji istaknuo kako se ovo okupljanje vodi prije svega Isusovom zapovijedi ljubavi prema Bogu i bližnjima.

„Ne radimo ovo radi nekakve estetike ili osobne fascinacije, nego samo i isključivo radi veće slave Božje. Svaki gest, svaki korak, svako liturgijsko ruho i svaka opjevana nota su na veću slavu Božju. Ljepota liturgije treba nas dovesti do ljubavi i služenju drugome čovjeku”, rekao je Korupka u propovijedi.

Jučer je u Poljskoj obilježen spomendan sv. Hijacinta, prvog Poljaka koji je ušao u dominikanski red. Tim povodom slavljena je misa po tradicionalnom dominikanskom obredu, posebom obliku tradicionalnog rimskog obreda. Sutra će radionice posjetiti pomoćni biskup glavnog kazahstanskog grada Astana Athanasius Schneider koji će slaviti pontifikalnu misu.

Radionice, kojima je počasni pokrovitelj biskup włocławski Wiesław Mering, traju do nedjelje 23. kolovoza, a organizator im je udruga Una Voce Polonia.

Više o tradicionalnoj latinskoj misi možete pročitati OVDJE.

Poslušajte skladbu Paweła Bębeneka, jednog od predavača na Ars Celebrandi.

G. An. | Bitno.net