the edge sikstinska kapela

Irski glazbenik i gitarist skupine U2 David Evans, poznatiji po svom umjetničkom imenu The Edge, odsvirao je u subotu navečer kraći koncert u Sikstinskoj kapeli i tako postao prvi rock glazbenik koji je nastupio tamo.

Njegov nastup, na kojem ga je pratio zbor irskih tinejdžera, održan je u sklopu konferencije “Napredak regenerativne medicine i njezin kulturalni utjecaj“ koja je održana u Vatikanu. Treća u nizu vatikanskih konferencija o istraživanju matičnih stanica odraslih i regenerativnoj medicini okupila je medicinske i znanstvene istraživače, političare, poslovne vođe i filantrope na „otvoreni dijalog o međupovezanosti staničnog istraživanja, tehnologije, vjere i kulture“.

Evans je nastupio pred sudionicima konferencije kako bi podigao svjesnost o borbi protiv raka. Prošlog mjeseca izgubio je oca koji je bolovao od raka, a njegova kći je pobijedila leukemiju, te ga je njegovo osobno iskustvo ponukalo da postane članom odbora nekoliko organizacija koje se bave prevencijom opake bolesti.

Kako su izvijestili mediji, Evans je otpjevao tri skladbe svoje skupine, te obradu pjesme kanadskog glazbenika Leonarda Cohena. Izvedbu pjesme “Walk On” posvetio je papi Franji.

U2 je band čiji su članovi često iskazivali svoju povezanost s kršćanskom vjerom čiji se utjecaj uvijek mogao osjetiti i u tematici njihove glazbe (pogledajte svjedočanstvo pjevača Bona Voxa OVDJE).

S druge pak strane, svoj odmak od kršćanskog nauka o spolnosti i moralu pokazali su kada su na referendumu za uvođenje gay “brakova” u irski ustav dali toj inicijativi punu potporu i lobirali za nju.

Bitno.net