I hrvatski mediji pisali su o suđenju Larryju Nassaru, liječniku američke gimnastičke reprezentacije koji je vjerojatno najgori pedofilski silovatelj u povijesti i koji je nedavno osuđen na 175 godina zatvora zbog silovanja preko 160 sportašica, među njima i nekoliko dobitnica olimpijskih medalja.

Jedan dirljivi detalj s toga suđenja, koji je zasvijetlio nadom i otkupljenjem unatoč svoj prljavštini počinjenih Nassarovih zločina o kojima su slušali oni koji su proces pratili, jest obraćanje sudu Rachael Denhollander, jedne od žrtava Nassara i one koja ga je prijavila vlastima.

Denhollander je bila jedna od stotinjak žrtava koja je pred sudom progovorila o svemu što je pretrpjela. Činjenica da je upravo njezina hrabrost učinila da Nassar odgovara zbog svega počinjenog dala je njezinu obraćanju poseban publicitet.

“Učinila sam to jer je to bilo ispravno. Bez obzira na cijenu, to je bilo ispravno”, rekla je, a potom, obraćajući se čovjeku koji joj je učinio toliko zla, poslala snažnu poruku Isusova oprosta.

“Neprestano, svaki dan, donosio si izbore koji su činili da se prepuštaš svojim sebičnim i perverznim željama. Odlučio si slijediti zlo u sebi bez obzira koliko ćeš povrijediti ljude oko sebe. Ja, kao suprotnost tome, biram ljubav koja se žrtvuje, bez obzira koliku cijenu trebam platiti”, rekla je i primijetila kako je Nassar ovih dana u sudnici nosio Bibliju.

“Ako si čitao Bibliju koju nosiš, onda znaš kako je Bog prava definicija požrtvovne ljubavi. On toliko voli da se odrekao svega kako bi platio kaznu za grijeh koji nije počinio. Po ovoj milosti i ja odabirem voljeti na takav način”, rekla je Denhollander.

Žrtva zlostavljanja podsjetila je na Isusove riječi u kojima on kaže kako je “onome koji je sablaznio malene bolje da se baci u jezero s mlinskim kamenom oko vrata”.

“A ti si sablaznio na stotine malenih”, rekla je, naglašavajući težinu njegova zlodjela koje neće moći biti izbrisano “dobrim djelima”. Ali, može biti oprošteno Božjom milošću.

“Ako jednom dođeš do točke kada shvatiš što si napravio, krivnja koja će pasti na tebe bit će ogromna. Ali, tu je ono što evanđelje Krista čini tako dobrim. Jer nudi milost, i nadu i milosrđe tamo gdje misliš da ih ne možeš pronaći. I bit će tamo i za tebe”, rekla je i dodala kako se moli za Nassara da postane svjestan svoje krivnje i pokaje se.

“To pokajanje je potrebno da osjetiš milost i oprost Boga. Taj oprost trebaš puno više od onoga moga, ali ja ti dajem i svoj oprost”, rekla je.

Nassar je prije izricanja kazne tjedan dana slušao svoje žrtve koje su pred sudom pričale o svim posljedicama koje su pretrpjeli zbog njegova seksualnog zlostavljanja. Sportski liječnik koji je zlostavljalo maloljetnice i na Sveučilištu Michiganu gdje je radio, već služi zatvorsku kaznu zbog posjedovanja maloljetničke pornografije i nekih od zlostavljanja koje je priznao. Čeka ga još nekoliko suđenja.

Denhollander, koja je pravnica, ispričala je svoju priču medijima kako bi započela proces zaustavljanja seksualnog predatora. Nakon što je neko vrijeme bila jedina koja se usudila optužiti čovjeka koji je, čini se, imao zaštitu sportskih institucija, javio se sve veći i veći broj žrtava koje je Nassar silovao i zlostavljao. Denhollander je i u svom obraćanju upozorila na manjkavosti sustava koji je sprječavao da Nassar bude zaustavljen na vrijeme.

Njezino obraćanje završilo je aplauzom svih nazočnih u sudu.

Goran Andrijanić | Bitno.net