shutterstock

„Kada sam danas otvorila knjigu s uspomenama, istoga je trenutka iz nje ispala jedna snimka ultrazvuka“, započinje svoju priču Talijanka Paola Bonzi, zaposlenica Centra za pomoć životu u Milanu, koju je objavila na svojem Facebook profilu.

Snimke ultrazvuka su nešto, nastavlja, s čime se u svojem poslu svakodnevno susretala, ali ova je bila posebna. Pripada jednoj od njihovih prvih „mama“, ženi od 32 ili 33 godine. „Trudna sam i želim abortirati. Ja sam umjetnica, glumica i slikarica“, započela je žena s ponosom kojim je vjerojatno htjela zadobiti poštovanje djelatnika centra, donosi Aleteia.

„Otac djeteta me je napustio kada sam mu rekla da sam trudna te ostavio bez novaca za stanarinu i druge potrebe. Kako ću uzdržavati dijete? Ne, ja to ne mogu“, rekla je Gabriella.

Gospođa Bonzi objašnjava kako je u to vrijeme najčešće radila popodnevne smjene, a trudnica se pojavila u jutarnjoj. „Moj kolega je razgovarao s njom i jedva čekao moj dolazak. Osim uha za slušanje,  ponudio joj je i fini sendvič od salame“, prisjeća se.

Priznaje kako je njezin razgovor s Gabriellom bio izazovan. Priznala joj je kako je do sada već učinila dva pobačaja. Trudnica je svu pažnju usmjeravala na sebe, a ne na dijete koje raste u njoj. Gospođa Bonzi je prvih sat vremena samo šutjela i slušala njezinu priču. Nakon toga joj je pokazala snimke ultrazvuka u pojedinim fazama trudnoće. Žena je bila u potpunom šoku.

„Zar je dijete u trbuhu zaista već tako formirano? Svi su mi govorili o nakupinama krvi i stanica, ali ovo je zaista dijete“, priznala je. Nakon toga je odlučila roditi, ali pod uvjetom da se Centar obveže kako će joj pomagati.

Djelatnica Centra se također prisjetila dana kada je Gabriella rodila svojeg sina. „Kada smo je otišli posjetiti, ona nije bila u svojoj sobi, nego na drugom odjelu, jer je ustanovljeno da ima HIV. Također je ustanovljeno kako je beba HIV pozitivna. Međutim, nakon određenog vremena kako je dječak rastao, pokazalo se da više nije HIV pozitivan i sada je zdrav mladi čovjek.

Od Gabrielline trudnoće je prošlo mnogo godina. Jednoga dana gospođi Bonzi je zazvonio telefon. „Uvijek sam vas doživljavala tako bliskom, Paola, bez obzira na to što vam se godinama nisam javljala. Ali sada se dogodilo nešto posebno. Moj sin Tomasso je u međuvremenu diplomirao antropologiju i oženio se. Nedavno mi je donio nešto što vam moram opisati: snimku ultrazvuka svoje bebe“, rekla joj je Gabriella.

Žena koja je nekada davno odlučila abortirati uskoro će postati baka. U srcu je osjećala neopisivu sreću. „Prisjetila sam se svoje nerođene djece. Morala sam s nekime podijeliti vijest o bebi, o mojem unuku. A kome bih to trebala reći, ako ne vama?“

Rašeljka Zemunović | Bitno.net